Lekić: Građani kolateralna šteta partnerstva EU i Đukanovićeve vlasti

Pominjanje afere „Snimak“, napominje on, u obliku fantoma koji se provlači u Izvještajima EU, a nakon oprečnih stavova o tome između Brisela i Đukanovića, sada već ulazi i u fazu "političke licemjernosti, pa i degutantntnosti"
108 pregleda 31 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.04.2018. 14:20h

Građani Crne Gore mogli bi biti prva kolateralna šteta neobičnog partnerstva Evropske unije i vlasti Mila Đukanovića ako se nastavi sa Izvještajima i jezikom u kojem se kombinuju prijetnje i komplimenti, a sve uz nastavak zabrinjavajućeg statusa kvo u zemlji, poručio je predsjednik Demosa, Miodrag Lekić.

"Najnoviji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori - u kojem se kritički opserviraju stagnacija i nazadovanje u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije, neautonomnost kontrolisanih institucija, zabrinjavajuće visok dug zemlje kao dio avanturističke ekonomske politike, takođe zabrinjavajuće stanje slobode medija sa navođenjem autokratskih operacija prema javnom servisu itd. - se završava ili počinje konstatacijom sa političkog nivoa Brisela da je 'Crna Gora ostvarila napredak u pregovorima'," navodi Lekić.

Kako ističe, gledano u cjelini, tehničko-sadržani dio izvještaja je vrlo kritički ocijenjen, dok je onaj drugi politički načelno afirmativan, što, kako je kazao Lekić, dovodi do više nedoumica, "a jedna od njih glasi: da li se radi u evropskom Izvještaju o napredovanju ili nazadovanju Crne Gore u proteklom periodu".

"Ono što je izvjesno jeste da građani ne uočavaju nikave benefite u realnom životu od tkz. procesa integracija Crne Gore u EU. Napredovanje u invenciji ambivalnetnog, duplog jezika kojim se zamršeno opisuje objektivno teško stanje u zemlji nije nikakav impuls, još manje utjeha građanima za život u društvu osiromašene i kockarske ekonomije, nekontrolisane vlasti, primitivnih upliva u slobode medija, sa sve češćim primjerima duboke kriminalizacije zemlje", ističe Lekić.

Pominjanje afere „Snimak“, napominje on, u obliku fantoma koji se provlači u Izvještajima EU, pa i u ovom posljednjem, a nakon oprečnih stavova o tome između Brisela i Đukanovića koji tvrdi da je“Snimak“ potpuna fabrikacija, sada već ulazi i u fazu "političke licemjernosti, pa i degutantntnosti".

EU treba da se prema tom, kako je kazao Lekić, skandaloznom, u isti mah i sistemskom slučaju političko-izborne korupcije Đukanovićeve stranke, odnese na prinicipijelan način ili odustane od svega.

"Dakle, ili da EU jasno osudi ovaj političko – kriminalni čin koji se ponavlja u različitim formama i time uslovi nastavak EU integracija Crne Gore političko-pravnim epilogom afere ili da se, makar to bilo i nedostojanstveno, poslije toliko sterilnih upozorenja u svojim izvještajima povuče pred Đukanovićevim prijetećim tvrdnjama da je sve isfabrikovano", kazao je Lekić.

Ostaje još jedna mogućnost da se ovaj, kako je rekao Lekić, kontradiktorni evropski izvještaj EU objasni političkim interesima na spoljnopolitičkom planu, a u tom dijelu izvještaja crnogorska vlast je dobila priznanja za svoju "u osnovi poslušničko-trgovačku politiku".

Utisak je, smatra Lekić, da se nastavlja međunarodna politika pojednostavljeno svedena na formulu „po malo ćemo kritikovati kriminal i korupciju u vašoj zemji javno ne pominjući i ne destabilizujući glavne nosioce tih radnji sve dok za uzvrat oni budu na međunarodnom planu pratili i podržavali naša upustva“.

"Mnogo pitanja otvara ovaj Izvještaj u isti mah otvorene kritike i stidljive podrške crnogorskim vlastima. Makar u pisanju bila primjenjena klauzula ambivalentnosti uz tkz. korisne nejasnoće, ipak ne treba pretjerano potcjenjivati građane Crne Gore da nešto od ove partnersko-interesne igre na realciji EU – Đukanovićeva autokratska vlast, koja je nerijetko na štetu principa demokratije, neće razumjeti", zaključuje Lekić.

Bonus video: