Lekić i Rudović: EU da preuzme javnu odgovornost nakon objave Kneževićevog snimka

„EU, koja se nalazi u ugovornom odnosu sa Crnom Gorom kroz proces integracja, takođe treba da svojim konkretnim radnjama preuzme javnu odgovornost povodom javno ofiranog mafijaškog čina u zemlji koju ocjenjuje kao lidera u integracijama“
1744 pregleda 3 komentar(a)
Lekić i Rudović u Skupštini Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Lekić i Rudović u Skupštini Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Evropska unija (EU) treba da preuzme javnu odgovornost povodom situacije u vezi sa snimkom koji je objavio predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, jer u protivnom rizikuje kredibilitet u domaćoj javnosti, ocijenili su poslanici Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović.

Prema njihovim riječima, najnoviji skandal koji nije neočekivan crnogorskoj javnosti, pokazuje stepen bolesti crnogorskog društva pod vođstvom trodecenijske vladavine jedne partije.

Lekić i Rudović smatraju da je neophodno da najodgovorniji društveni činioci donesu jasne odluke kojima preuzimaju odgovornost za dalje događaje, da bi se spriječilo „moralno-pravno samoubistvo zemlje“.

Oni su kazali da je vladajuća stranka očiglednim odugovlačenjem, a zatim skandaloznim sadržajem nepotpisanog saopštenja, pokušala da izbjegne suočavanje sa odgovornošću.

„Posebno je skandalozno ponašanje predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koji je centralno prozvan od svog poslovnog partnera, i koji sa svojih umišljenih visina u kojima se očigledno osjeća da je van pravnog poretka, nije ni udostojio javnost bilo kakvog objašnjenja“, kaže se u zajedničkom saopštenju Rudovića i Lekića.

Kako su naveli, ukoliko u vladajućoj strukturi nama hrabrosti i snage da se javno odnese prema ovom, ostaje da se i Vlada, koja je po Ustavu odgovorna za stanje u društvu, izjasni i preuzme odgovornost.

Lekić i Rudović su kazali da bi u demokratski sređenoj državi nadležni pravosudni organi odmah kada je objavljen snimak u kojem bivši gradonačelnik Podgorice prima od Kneževića 100 hiljada EUR, pokrenuli istragu, saslušali Stijepovića i crnogorsku javnost obavijestili o zakonskim procedurama koje su bili dužni da sprovedu.

„Gotovo je nevjerovatno da su oglašavanje Tužilaštva pretekli sam Stijepović navodnom spremnošću da svjedoči pred njim, a da bi u stvari potvrdio ono što je 2017. godine demantovao“, dodaje se u saopštenju Lekića i Rudovića.

Prema njihovim riječima, svojevrstan skandal stigao je od sina Vrhovnog državnog tužioca, koji je iskazao jasnu podršku Stijepoviću.

„EU, koja se nalazi u ugovornom odnosu sa Crnom Gorom kroz proces integracja, takođe treba da svojim konkretnim radnjama preuzme javnu odgovornost povodom javno ofiranog mafijaškog čina u zemlji koju ocjenjuje kao lidera u integracijama“, rekli su Rudović i Lekić.

U protivnom, kako su dodali, EU rizikuje kredibilitet u domaćoj javnosti definitivno se pokazujući kao organizacija primarno interesnog, a ne vrjednosnog karaktera.

Lekić i Rudović su kazali da se i opozicione snage nalaze pred još jednim iskušenjem i novim ispitom zrelosti da se u „ovom delikatnom trenutku“ zemlje se pokažu kao kredibilna alternativa.

„Krajnji je trenutak da se izađe iz svojevrsnog stanja zamrznutog konflikta u opoziciji, i to ne sa već viđenim parcijalnim inicijativama medijskog karaktera, već osmišljenim nastupom kao plod istinski zajedničkog dogovora i isključivo u interesu Crne Gore“, naveli su oni.

Lekić i Rudović smatraju da je neophodno da se organizuje sastanak opozicije kako bi demokratski utvrdili strategiju odnosa prema situaciji koja je destabilizovala državu.

„U tom cilju dio poslaničkog kluba, konkretno poslanici Lekić i Rudović su spremni, kako da se odazovu tom sastanku u nečijoj organizaciji, tako i da ga sami organizuju, zavisno od volje većine“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Bonus video: