Lekić: SDP pokazuje demokratsku kulturu i odgovornost prema biračima

Ne upuštajući se u procijenu o ishodu razgovora sa SDP-om, Lekić je istakao i značaj činjenice da je cijela opozicija okupljena oko jedne javno odgovorne inicijative isključivo u interesu građana
18 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2015. 18:28h

Prihvatanje Socijaldemokratske partije (SDP) da razgovara sa udruženom opozicijom o prelaznoj vladi izraz je demokratske kulture, a ujedno i akt odgovornosti prema svojim biračima i ukupnoj javnosti, smatra predsjednik Demokratskog fronta Miodrag Lekić.

Lideri Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore, Miodrag Lekić, Srđan Milić i Darko Pajović, i koordinator Građanskog pokreta Žarko Rakčević pozvali su ranije predstavnike vladajuće koalicije i manjinskih partija na sastanak na kojem bi im, kako su naveli, obrazložili inicijativu za formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

SDP je prihvatila poziv na sastanak, koji će biti održan sjutra.

"Uprkos ranijim iskustvima, nalazim da je prihvatanje SDP da razgovara sa udruženom opozicijm o prelaznoj vladi izraz demokratske kulture. To je ujedno i akt odgovornosti prema svojim biračima i ukupnoj javnosti", rekao je Lekić agenciji Mina.

On je kazao da mu je žao da tako nisu reagovali predstavnici stranaka manjinskih naroda, “koji su, uz rizik donekle ponižavajuće situacije, ponovili ono što je u ime njih prethodno javno odgovorio predsjednik DPS”.

"Siguran sam da takvu inferiornu situaciju nisu zaslužili manjinski narodi koji kao i svi drugi građani u ovoj zemlji nisu zadovoljni prije svega ekonomsko socijalnim stanjem a i simuliranjem evropskog zahtjeva da se ostvare rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije", rekao je Lekić.

Kako je naveo, činjenica da DPS sa na izborima osvojenih 30 poslaničkih mandata u Skupštini odbijaja da razgovara sa udruženom opozicijaom koja ima 36 izborna mandata, govori ne samo o nastavku autokratskih pretenzija.

"Već o čvrstom opredjeljenju ove političko - poslaničke manjine da stoprocentno i nekontrolisano vlada i upravlja ekonomijom, budžetom, tajnim službama, medijima pa i onima koje finansiraju građani, i slično".

Ne upuštajući se u procijenu o ishodu razgovora sa SDP-om, Lekić je istakao i značaj činjenice da je cijela opozicija okupljena oko jedne javno odgovorne inicijative isključivo u interesu građana.

Kako je kazao, ta činjenica, koja se događa u periodu novih prekomponovanja u dijelu opozicionih partija, jeste i određena šansa za trajniji dijalog koji bi mogao voditi novim nacrtima udružene dosljedno profilisane opozicije, što, dodao je, zapravo i zahtijeva demokratska crnogorska javnost.

Lekić je rekao da će predstavnici opozicije na veoma ozbiljan način sagovornicima iz SDP izložiti koncept prelazne vlade narodnog jedinstva, kao konkretne inicijative za izlazak iz duboke krize u zemlji, “što bi ujedno označilo i kraj nedemokratskog vođenja zemlje od strane vrha nekontrolisane vlasti”.

“Ponavljam, ne mogu znati ishod ove ozbiljne, demokratske pa i patriotske inicijative opozicije, ali ono što znam jeste da će u bilo kojem finalnom ishodu svi akteri na političkoj sceni preuzeti odgovornost pred domaćom javnošću i međunarodnim adresama za svoje odluke koje budu donijeli”, zaključio je on.

Bonus video: