Lekić: Vučić da svjedoči o "državnom udaru", najviše je "lično vidio i čuo"

"Pridružujem se dominantnom utisku da pojave protagonista iz Srbije, njihove izjave i njihov ukupni nivo dodatno udaljuju od ozbiljnog zaokruživanja ubjedljive verzije događaja", saopštio je Lekić
160 pregleda 36 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.12.2016. 10:42h

Rasvjetljavanje "državnog udara" od 16. oktobra u svim detaljima nije samo obaveza pred građanima i istorijom, već i uslov za normalizovanje političkih prilika u Crnoj Gori, kazao je u intervju za "Dan" lider Demosa Miodrag Lekić.

On je rekao da bi trebalo pozvati premijera Srbije Aleksandra Vučića da svjedoči u Crnoj Gori, imajući u vidu da je srpski premijer, po izjavama koje daje, najviše "lično vidio i čuo" o terorističkom napadu u našoj državi.

"Pridružujem se dominantnom utisku da pojave protagonista iz Srbije, njihove izjave i njihov ukupni nivo dodatno udaljuju od ozbiljnog zaokruživanja ubjedljive verzije događaja", saopštio je Lekić.

Dio opozicije spreman je da izađe na lokalne izbore u Nikšiću. Ruši li to jedinstveni opozicioni bojkot? Hoće li i Demos nastupiti na nikšićkim izborima?

"Odluka o mogućnosti izlaska na izbore u Nikšiću jeste objektivno teška. Izlazak na izbore u uslovima bojkota rada parlamenta, drugim riječima u neregularnim uslovima političkog života i neregularne vlade, jeste riskantan potez. S druge strane, postoje i drugi pristupi. Zato je to pitanje predmet intenzivnih analiza i konsultovanja u opoziciji. Važno je da odluka bude usvojena zajedničkim opozicionim djelovanjem. Demos će respektovati navedene činjenice prije svoje konačne odluke", rekao je Lekić za "Dan".

Je li na Vašem nedavnom sastanku s evropskim komesarom Johanesom Hanom definisan neki model za razrješenje političke krize u Crnoj Gori?

"Na sastanku je predočena teška situacija i dubina političke krize u Crnoj Gori, koje su uslovljene neslobodnim izborima u uslovima objavljenog državnog udara na sam izborni dan. Nema toga inostranog gosta koji negira argumente o neregularnosti izbora na dan objavljenog državnog udara, bez obzira da li se udar stvarno dešavao ili je bio insceniran. Hanu je predočen naš predlog. On je rekao da je potreban kompromis između vlasti i opozicije i da on vrši uticaj na obje strane kako bi se prihvatilo kompromisno rješenje. Naš predlog za ponavljanje izbora jeste na određen način kompromis. Dodao bih da komesar Han traži, uostalom i kao mi, punu istinu o zbivanjima 16. oktobra. Očigledno je da kada neko traži punu istinu ne vjeruje u prethodne verzije", poručio je Lekić.

Da li je Demos spreman da učestvuje u organizaciji protesta u cilju ispunjenja zahtjeva da se ponove izbori u razumnom roku?

"Demos je spreman na sve ozbiljne i demokratske oblike političkog djelovanja koje predviđaju crnogorski ustav i zakoni", kazao je Lekić.

Sve više se sumnja u zvaničnu verziju „državnog udara” na dan izbora. Vaš komentar?

"Radi se o krupnom pitanju, koje ne može proći sa polovičnim objašnjenjima i rješenjima. Ovdje se čak ne radi primarno o tome ko će postati vlast a ko opozicija u kontekstu „državnog udara”. Ovdje se radi o tome hoćemo li ličiti na ozbiljnu ili neozbiljnu državu. Sve ulazi u šire geopolitičke kontekste, interese i igre, pa je stvar dodatno složena. Ali, prije globalnih interesa i domaćih opsesija vlašću, u čemu ubjedljivo vodi vrh vlasti, očigledno spreman na sve da održi vlast, postoje građani ove zemlje kojima treba pružiti punu istinu o tom krupnom političkom događaju. Kao takav, događaj odlazi i u istoriju sa svim akterima i ocjenama o njima. Pridružujem se dominantnom utisku da pojave protagonista iz Srbije, njihove izjave i njihov ukupni nivo dodatno udaljuju od ozbiljnog zaokruživanje ubjedljive verzije događaja. Kada smo već kod Srbije, trebalo bi pozvata premijera Aleksandra Vučića da svjedoči u Crnoj Gori, imajući u vidu da je srpski premijer, po izjavama koje daje, najviše „lično vidio i čuo” o terorističkom napadu u našoj državi. To je čak javno izjavljivao i u međunarodnim sjedištima, pa i tokom konferencije za štampu sa Jensom Stoltenbergom. Dok traje istraga, treba sačekati i njen završetak. U što skorije vrijeme. Jedna stvar je izvjesna. Rasvjetljavanje državnog udara od 16. oktobra u svim detaljima nije samo obaveza pred građanima i istorijom, već i uslov za normalizovanje političkih prilika u Crnoj Gori", objasnio je Lekić za "Dan".

Kako vidite odlaganje ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u američkom senatu?

"Evo već godinama, Đukanovićeva vlast povodom teme ulaska Crne Gore u NATO drži zemlju u nekom stanju šok-sobe. Očigledno ova dramatičnost treba da odvuče pažnju građana od realnog stanja u zemlji, od dubokih rascijepa socioekonomskih, regionalnih, pa sve do etničko-kulturnih." Ni poslije sve propagandne buke, još nema uslova za izjašnjavanje u Crnoj Gori. Dakle, ni poslije toliko punjenja tom temom režimskih medija i izjava plaćenih lobista iz SAD i NATO-a. Sada uočavamo da odlazeća američka adminstracija nije do kraja odlučila o tom pitanju. Sa novom je još neizvjesnije. Ako se tome doda da i neke važne evropske zemlje nijesu ratifikovale poziv, proizilazi da još postoje rezerve. Kako postoje objektivni geopolitički interesi, onda uzroke treba tražiti na crnogorskoj adresi i sjenci nepravne države. Svakako, i na ime Mila Đukanovića, imajući u vidu njegove brojne afere korupcionaško-kriminalnog karaktera u zemlji i inostranstvu. Ali, neka oni razjasne zaplete i tajne njihovog partnerstva, pa i pitanja kredibiliteta svih u toj igri. Nama ostaje da se primarno bavimo dramatično ozbiljnim unutrašnjim pitanjima, da ih racionalno i demokratski riješimo, a da o NATO integracijama odlučimo kada to pitanje dođe na dnevni red, razumije se, na demokratski način. Referendum je, treba li to ponavljati, najviši stepen demokratskog odlučivanja", tvrdi Lekić.

Zahtjevi iz platforme racionalni

Kada će biti gotova opoziciona platforma za prevazilaženje politične krize u Crnoj Gori i šta će ona sadržati? Koliko je realno da DPS prihvati uslove koje ćete postaviti?

"Opoziciona platforma je sastavljena. Poželjno je da bude usvojena od svih opozicionih snaga. Ona, u najkraćem, ima tri bitna elementa. Puna, nedvosmislena istina o događajima od 16.oktobra. Zahtjev za ponavljanje izbora u razumnom roku, najkasnije do predsjedničkih izbora. Dogovor o izbornim uslovima. Ne znam da li će DPS ili partije manjinskih naroda prihvatiti ovaj racionalni izlazak iz nastale duboke krize. Znam da će svojim stavom preuzeti odgovornost pred građanima. Za racionalan izlazak iz krize nastale neslobodnim izborima ili za održavanje neregularne vlasti i nastavak neodržive situaciji u zemlji, sa svim posledicama koje bi uslijedile po zemlju", kazao je Lekić.

Demos predao zahtjev za formiranje kluba

Zašto koalicija Ključ i njeni konstituenti jedini dosad nijesu formirali poslanički klub?

"Koalicija Ključ je predizborna koalicija. U našem koalicionom sporazumu je predviđeno formiranje posebnih klubova. Demos je, slično drugim opozicionim strankama, predao zahtjev za formiranje posebnog kluba. Želim da istaknem da je politička saradnja tri partije u koaliciji Ključ bila korektna. Mi ćemo nastojati da ostanemo u nekom obliku političko-opozicionog savezništa, tim prije što smo tokom koalicionog nastupa zastupali zajedničke političke stavove. Primarno smjenu DPS-a kao uslova za korjenite promjene u crnogorskom društvu, hitnu dekriminalizaciju države i društva, pravnu državu, hitne ekonomske reforme. Sve to u uslovima stabilnosti i bez izazivanja ikakvog haosa", zaključio je Lekić u intervjuu za "Dan.

Bonus video: