Leković: Kočović prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata

"Posljedice koje eksploatacijom nastaju, a koje direktno utiču na životnu sredinu grada Bara i njegovu turističku reputaciju nijesu nikada bile tema ni lokalne, ni državne vladajuće strukture", rekao je Leković
1068 pregleda 0 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 20.06.2019. 12:34h

Demokratska Crna Gora tvrdi da je funkcioner DPS-a, Ljubomir Kočović, kandidat za odbornika DPS-a u SO Bar na prethodnim lokalnim izborima i predsjednik Odbora direktora "Barske plovidbe" prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata.

Odbornik Demokrata u SO Bar, Momčilo Leković rekao je da je Kočović vlasnik firme "NIMONT" koja od 2002. godine vrši eksploataciju kamena sa barskog brda Volujica.

"Izvozeći kamen gotovo dvije decenije, ova privatna firma stekla je status najvećeg izvoznika kamena u Crnoj Gori, a samim tim došla u posjed unosnog posla koji obezbjeđuje milione eura prihoda na godišnjem nivou. Posljedice koje eksploatacijom nastaju, a koje direktno utiču na životnu sredinu grada Bara i njegovu turističku reputaciju nijesu nikada bile tema ni lokalne, ni državne vladajuće strukture", rekao je Leković.

Odbornik Demokrata je naveo da "pravo na najunosniji biznis u barskoj opštini", aktuelna vlast "ne pruža besplatno" i da ne iznenađuje "uplovljavanje Kočovića" u izbornu kampanju DPS-a.

"Dvije godine ranije, tačnije 19.9.2016. godine, Kočović je učestvovao i u kampanji za parlamentarne izbore, i to na način što je zvanično donirao DPS-u finansijsku pomoć u iznosu od 2.000 eura".

Leković smatra da ono čime je Kočović zapao u sferu povrede Zakona jeste je činjenica da je, samo nekoliko mjeseci prije donacije, 17. februara 2016. godine, kao ponuđač u ime svoje firme, u svojstvu izvršnog direktora, zaključio sa JP Kulturni centar Bar i direktorom Ćazimom Nikezićem Ugovor o zakupu poslovnog prostora od 500 m2, kojim je njegova firma za određenu mjesečnu naknadu zakupila pomenuti prostor, a sve na osnovu javnog oglasa sprovedenog po Zakonu o Javnim nabavkama.

Odbornik Demokrata je naveo da je kasnije učinjena donacija suprotna Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji propisuje da se ne smije davati donacija političkoj partiji dvije godine prije zaključenja ugovora u postupku javnih nabavki, tokom trajanja tog aranžmana, kao ni dvije godine nakon njegovog isteka. Zakon je predvidio i kaznu usljed kršenja te zabrane.

"Napominjem da je poslovni odnos između JP Kulturni Centar i firme "NIMONT", vlasnika Ljubomira Kočovića, od 16.2.2016. pa do 16.5.2019. godine bio u neprekidnom trajanju, pa se samim tim i aktivirala pomenuta zabrana doniranja".

Leković je naveo, kako je kazao, "još jedan slučaj kršenja zakonske zabrane".

"2018. godine, odnosno 3. aprila tokom kampanje za predsjedničke izbore, Kočović je uplatio još jednu donaciju DPS-u, iako ni tada po Zakonu to nije smio. Samo nekoliko mjeseci nakon toga, firma čiji je Kočović vlasnik, "NIMONT" d.o.o; zaključuje sa Ministarstvom odbrane Ugovor o cjevarskoj usluzi na plovnim objektima i brodoželjeznim radovima u vrijednosti od 20.000 eura".

Leković je kazao da je Agenciji za sprečavanje korupcije podnijeta prijava protiv Kočovića i kompanije "NIMONT.

Bonus video: