Leković: Turistička sezona sve kraća

U Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da što hitnije treba uvesti jeftiniji avio-prevoz privlačenjem niskotarifnih avio kompanija na način što će se smanjiti cijene aerodromskih usluga.
18 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 23.06.2015. 09:33h

Turistička sezona u Crnoj Gori počinje sve kasnije, a završava mnogo ranije nego što je to običaj za zemlju koja ima sve preduslove da bude glavna turistička destinacija kako u regionu tako i u Evropi, saopštio je član Predsjedništva Demokratske Crne Gore Momčilo Leković.

I pored idealnih uslova, prema riječima Lekovića, maćehinski odnos države i vlasti prema ovoj privrednoj grani dovodi do poraznog podatka koji će ugostitelji od Ulcinja do Kotora potvrditi "efektivna ljetnja sezona na našem primorju traje jedva mjesec dana".

"S obzirom na sav naš potencijal to je katastrofalan podatak koji se ni sa čim ne može opravdati. On pokazuje da vlast u našoj zemlji umjesto da stvara i unapređuje, srozava i uništava. Lijepe obale, blaga i ugodna klima već godinama se poništavaju devastiranim plažama, nedostatkom vode, katastrofalnim saobraćajnicama, neplanskom gradnjom, nedostatkom adekvatnih hotela, nerazumjevanjem države za ugostitelje, deficitom obrazovanog personala, nedostatkom niskobudžetnih avio-kompanija, bukom, problemom neodnošenja smeća", naveo je Leković.

Sve su to, kako je dodao, problemi koji ne priliče jednoj atraktivnoj turističkoj destinaciji.

"I što je najvažnije ti problemi su realni, očigledni i u većoj mjeri prisutni iz godine u godinu. Međutim, oni se ne rješavaju već se stavljaju pod tepih i pakuju u bajke o metropolama turizma, rastu gostiju i noćenja, širenjem i razvojem turističkih usluga i potencijala. Podaci se koriste po sopstvenom nahođenju i koristi, kako bi se sa njima prikrila stvarna slika i prilika našeg turizma".

U Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da što hitnije treba uvesti jeftiniji avio-prevoz privlačenjem niskotarifnih avio kompanija na način što će se smanjiti cijene aerodromskih usluga.

"Takođe smatramo da treba spriječiti dalju neplansku gradnju i raditi na striktnoj primjeni zakona kada je ova oblast u pitanju, štititi kulturna dobra i prirodna bogastva. Raditi na očuvanju i zadržavanju prirodnog oblika plaža, a ne raditi na njihovom devastiranju i betoniranju. Sprovoditi striktno zakone koji se odnose na zaštitu od buke. Riješiti problem neodnošenja smeća kojim su primorski gradovi iz sezone u sezonu sve zatrpaniji. Pokazalo se i pokazuje da je deponija na Možuri bila samo dalje produbljenje ovog problema zbog neadekvatnog mjesta na kojem je izgrađena, rekao je Leković.

Potrebno je riješiti pitanje snadbjevanja vodom.

"Potrebno je takođe pronaći kompromis sa ugostiteljima i zakupcima plaža o smanjenju cijena, uvođenjem određenih poreskih olakšica kojim bi bili na dobitku kako država tako i ugostitelji, a pobjednik bi bio turizam kao privredna grana. Raditi na obrazovanju i obučavanju domaćeg kadra i ulagati u njega kako ne bi dolazili u neprilike kao prilikom primjene najnovijeg Zakona o strancima", naveo je Leković.

Demokrate smatraju da se moraju izgraditi bolje saobraćajnice jer su kvalitetni putevi jedan od osnovnih preduslova unapređena turizma.

"Ali ne na način kako je to do sada bila praksa, da turiste dočekuju bageri i ostala mehanizacija već da se sanacija puteva vrši u vrijeme koje je za to i predvidjeno i prirodno, po završetku turističke sezone. Sve su to problemi za čije rješenje je potrebna volja, stručnost i stavljanje ličnih interesa po strani", zaključio je Leković.

Bonus video: