Liberali brane Mirnu i ambasadore

"Posebno zabrinjava što velikosrpske nacionalističke organizacije i centri bliski klerikalnim i militantnim krugovima permanentno provociraju, napadaju, ponižavaju, falisifikuju i podmeću u crnogorsko javno mnjenje različite dezinformacije, manipulacije"
4020 pregleda 38 komentar(a)
Funkcioneri Liberalne partije, Foto: Liberalna partija
Funkcioneri Liberalne partije, Foto: Liberalna partija

Liberalna partija oštro (LP) osuđuje i odbacuje medijsku hajku koja je svoj vrhunac doživjela napadima na crnogorske ambasadore Nebojšu Kaluđerovića, Željka Perovića i Miodraga Vlahovića, saopšteno je danas iz te partije.

"Oni su doživjeli javni linč, koji već mjesecima doživljava i njihova koleginica Mirna Nikčević, sad već bivša službenica Ministarstva vanjskih poslova, i to svi zajedno zbog ličnih činova i privatnog djelovanja, garantovanog Ustavom svima, pa i diplomatama. Agresivnost i obimnost ovih napada nadilazi svaku mjeru pristojnosti i prevazilazi važnost izrečenih stavova pretvarajući se u masovni progon i lični obračun u kojem se pokušava i omalovažiti crnogorski narod, istorija i tradicija ali i sloboda govora i privatnost prepiske i ličnog djelovanja", navodi se u saopštenju LP.

Iz te partije su dodali da je poznato da psihologija mase, kao veoma opasna pojava, lako preraste u masovne progone za koje je potreban žrtveni jarac.

"Čini se da se u najnovijem obračunu sa crnogorskim identitetom našla i nova žrtva u liku Mirne Nikčević i tri ambasadora Crne Gore. Ono za što se oni osuđuju, sada pomenuti preživaljavaju na mnogo teži način,bez ikakve zaštite i bez sankcije prema huškačima. Posebno zabrinjava što velikosrpske nacionalističke organizacije i centri bliski klerikalnim i militantnim krugovima permanentno provociraju, napadaju, ponižavaju, falisifikuju i podmeću u crnogorsko javno mnjenje različite dezinformacije, manipulacije. Kontinuirano vode hibridni rat na podmukli način u kojem je cilj i dalje isti,atak na crnogorsko građansko društvo, multikulturalnost, jedinstvo crnogorskih naroda i crnogorska državnost i suverenost. Insitucije i najviši državni funkcioneri, umjesto što se bave marginalnim privatnim komentarima i privatnim činjenjima bivših i aktuelnih crnogorskih diplomata,moraju konačno obratiti pažnju na ove, veoma opasne pojave, da se svi zajedno opet ne probudimo u nekoj, po Crnu Goru strašnoj i sudbonosnoj,1918. ili 1989.godini", kazali su iz LP.

Ambasadori Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović odlučili su da plate kaznu od 600 eura koju je podgorički prekršajni sud izrekao Nikčević zbog govora mržnje.

Sud za prekršaje kaznio je Nikčević sa 600 eura jer je na svom Facebook profilu vrijeđala vjernike koji su se na Trojčindanski dan okupili ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Nakon što je Nikčević kazala da su joj tri ambasadora platila kaznu, crnogorske diplomate su se oglasile javnim saopštenjem u kome su, između postalog, naveli da se ne kažnjavaju oni koji “smišljeno, mučki, orkestrirano i organizovano udaraju na Crnu Goru”.

Bonus video: