Lidija Mitrović sumnja u Sudski savjet: Ne može u Viši sud zbog muža?

Mitrović je razriješen u januaru 2013., kako je saopštila Vlada, na lični zahtjev. Međutim, nezvanično se spekulisalo da su razlozi u stvari njegovi loši rezultati u USPN-u. Prema drugim izvorima, on je navodno bio planiran za druge pozicije u državnoj upravi, gdje nije završio. Umjesto toga, Mitrović je dobio nebitnu poziciju direktora Uprave za dijasporu u MVPE
852 pregleda 13 komentar(a)
Predrag Mitrović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Mitrović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.04.2015. 17:08h

Sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Lidija Mitrović ni treći put nije uspjela da napreduje i pređe u Viši sud zbog čega sumnja da odluka Sudskog savjeta ime veze sa činjenicom da je njen suprug Predrag Mitrović bio na čelu Uprave za sprečavanje pranja novca (USPN) kada se navodno zamjerio vrhu DPS-a, potvrdili su izvori "Vijesti".

Sudski savjet izabrao je 3. aprila Sonju Drašković i Mirjanu Popović za sudije Višeg suda, dok je Mitrović dobila niže ocijene iako ima visok procenat potvrđenih presuda. Sudija Mitrović, prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", vjeruje da su njene preference bile bolje i da odluka Sudskog savjeta ima veze sa poslom njenog supruga. Navodno je slučaj koji je Mitrović otkrio i kojim se zamjerio vrhu DPS-a prepreka za njeno napredovanje. O čemu se radi sudija nije željela da govori za "Vijesti", kao ni o odluci Sudskog savjeta.

Mitrović je razriješen u januaru 2013., kako je saopštila Vlada, na lični zahtjev. Međutim, nezvanično se spekulisalo da su razlozi u stvari njegovi loši rezultati u USPN-u. Prema drugim izvorima, on je navodno bio planiran za druge pozicije u državnoj upravi, gdje nije završio. Umjesto toga, Mitrović je dobio nebitnu poziciju direktora Uprave za dijasporu u MVPEI.

O tome on do sada nije javno govorio, a javnosti nije poznato da je došao do saznanja koja su mogla škoditi njegovim partijskim šefovima.

Sutkinja Mitrović rekla je "Vijestima" da za sada neće davati izjave.

Prema nezvaničnim informacijama, ona je tražila uvid u dokumentaciju sa oglasa Sudskog savjeta za izbor dvoje sudija Višeg suda. Uvid je ostvarila krajem prošle sedmice. Pošto su izabrane sudije već položile zakletvu, što znači i prešle na novo radno mjesto, njoj jedino preostaje da podnese tužbu Upravnom sudu. "Vijestima" je u Sudskom savjetu rečeno da je sve bilo po propisima i da je glasanje tajno. S obzirom na to da Lidija Mitrović ima veće sudijsko iskustvo jer je u Osnovnom sudu od 2001., a Mirjana Popović od 2010. sagovornik je naveo da je Popović prethodno bila advokat i da ima dragocjeno pravosudno iskustvo. Sudija Sonja Drašković takođe ima 11 godina iskustva u Osnovnom sudu u Podgorici.U Sudskom savjetu tvrde da sumnje sudije Mitrović nijesu opravdane i da su neke njene kolege konkurisale 13 puta za Viši sud . I sudija Ana Vuković,koja se vlastima zamjerila u predmetu Moldavke S.Č., jedva je prešla u Viši sud i to nakon što je tamo najprije bila upućena na ispomoć.

Zna za sumnjive transakcije

Na Predraga Mitrovića je pucano ispred njegove kuće u maju 2014.a policija još nije zvanično saopštila ko je to učinio i šta je bilo motiv.

Spekulisalo se da ima veze sa njegovim poslom, iako to nije potvrđeno.

Jedina sporna Mitrovićeva izjava u javnosti bila je informacija o propustima u nekim istragama, o čemu je preko medija otvorio polemiku sa bivšim šefom Uprave policije Veselinom Veljovićem.

Međutim, vrlo brzo su zaćutali obojica, tako da se nikada nije saznalo o čemu se radilo. Mitrović je bio uključen u istrage sumnjivih transakcija u osetljivim predmetima Telekom i Balkanski ratnik.

Bonus video: