Lipka: Napad NATO na Murino je navigacijska greška

Bio sam u Murinu, vidio sam taj spomenik i taj most. To selo sigurno nije bio od strateškog i vojnog značaja za NATO
131 pregleda 0 komentar(a)
František Lipka, Foto: Boris Pejović
František Lipka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.11.2011. 21:36h

Ambasador Slovačke František Lipka ponovio je sinoć da je bombarodovanje Murina tokom NATO intervencije 1999. bio “isključivo navigacijska greška”, te da je uvjeren da Alijansa ne bi tada intervenisala u Crnoj Gori da na njenoj teritoriji nije bilo trupa Vojske Jugoslavije.

Tu je konstataciju Lipka je ponovio nakon tvrdnje jednog od učesnika tribine o NATO u Budvi, čiji je 13-godišnji brat poginuo u Murinu od NATO bombi, da je nemoguće da je riječ o grešci u navigaciji kada je Murino više puta bombarodovano.

“Napadnut je aerodrom Šipčanik, kasarna u Danilovgradu , radarske stanice, telekomunikacioni centri, vojni cilojevi... Jjedini civilni cilj koji je bio napadnut je bio upravo Murino. Lično mislim da se radi o grašci navigacije i reći ću zašto. Bio sam u Murinu, vidio sam taj spomenik i taj most. To selo sigurno nije bio od strateškog i vojnog značaja za NATO. Čuo sam i to da su gađali most, a znate da je to most preko malog potoka. Da je NATO avijacija htjela da uništava infrastrukturu u Crnoj Gori, onda bi gađala velike strateške mostove koji su iznad Tare i Lima. Ni jedan taj nije bio napadnut, to je razlog što ja imam takvo mišljenje. Naravno, to je bila velika nesreća koja nije smjela da se desi”, kazao je Lipka.

On je kazao da poštuje emocije, ali da kada se radi o budućnosti i životu treba upotrebljavati razum:

“U Evropi je poslednjih 200 godina bilo 1000 ratova. Poslije svakoga rata dolazi primirje, potom mir, a onda saradnja. Moramo se uzdići iznad tih emocija, jer ne možemo stalno gledati unazad, već gledati u budućnost, zbog naše djece”.

Bonus video: