Lipka odlazi nakon šest godina

Lipka je angažman u Crnoj Gori počeo 2006. kao predsjednik referendumske komisije, a na to mjesto imenovan je kao predstavnik EU
321 pregleda 26 komentar(a)
František Lipka, Foto: Arhiva Vijesti
František Lipka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.01.2016. 06:33h

Ambasador Slovačke František Lipka bi nakon skoro šest godina trebalo da završi diplomatsku misiju u Crnoj Gori, saznaju “Vijesti”.

Lipka je diplomata sa najdužim ambasadorskim stažom u Crnoj Gori, od 2010, što je neuobičajno dugo za diplomatiju.

Na sajtu slovačke ambasade se navodi da obavlja funkciju otpravnika poslova. Lipka juče nije odgovarao na pozive i SMS novinara "Vijesti" na broj telefona poznat redakcji.

Lipka je angažman u Crnoj Gori počeo 2006. kao predsjednik referendumske komisije, a na to mjesto imenovan je kao predstavnik EU. Osim njega, u Komisiji je bilo po osam članova iz bloka za nezavisnu i zajedničku državu.

Nakon četiri godine Lipka je imenovan za ambasadora Slovačke, iako je u međuvremenu na njegovo ime otvorena firma sa sjedištem u Crnoj Gori, koju je vodio u ortkaluku sa Jozefom Moravčikom.

Lipka je, prema podacima iz Registra privrednog suda, u februaru 2007. osnovao kompaniju "Slovmonte" sa sjedištem u Budvi, čija je djelatnost "kupovina i prodaja nekretnina za sopstveni račun".

To je dijelu opozicije poslužilo da ga optuži za veze sa vladajućom koalicijom i "tolerisanje neregularnosti na referendumu". Opozicija je tada tvrdila da Lipka posjeduje i nekretnine u Crnoj Gori, ali je to iz Vlade demantovano.

Lipka je kompaniju "Slovmonte" ugasio već krajem 2007. godije, ali je ostao prisutan u Crnoj Gori, radeći na promociji NATO-a u okviru projekta koji je finasirala Slovačka.

Slovački diplomata slovi za bliskog vladajućim krugovima, a bio je jedini ambasador koji je 2010. godine prisustvovao pres konferenciji na kojoj je premijer Milo Đukanović najavio povlačenje drugo poblačenje.

Lipka je 2011. od zanatsko preduzetničke komore dobio nagradu za izuzetan doprinos jačanju saradnje između civilnog i javnog sektora u Crnoj Gori.

Bonus video: