Ljujić: Građani sve teže ostvaruju egzistencijalne potrebe

"Samo stručni kadrovi na odgovorna mjesta, mogu povratiti poljuljan autoritet u institucije sistema i vratiti vjeru u ljudsko dostojanstvo", poručio je Ljujić
60 pregleda 8 komentar(a)
Marko Ljujić, Foto: Demokratska Crna Gora
Marko Ljujić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 16.05.2015. 12:24h

Građani sve teže ostvaruju egzistencijalne potrebe i posežu za radikalnim rješenjima, napuštajući svoja vjekovna ognjišta i domove, ne bi li svoju sreću pronasli u zemljama zapadne Evrope, kazao je Marko Ljujić član Koordinacionog odbora Demokratske Crne Gore.

"Dvadeset petogodišnja vladavina sa izraženim oblicima apsolutizma, aristokratije, mafiokratije i korupcije je produkt duboke podijeljenosti u društvu i socijalne fobije. Isfrustriranost nametnuta vjestački produkovanim podjelama je još više doprinijela degradaciji društva i stvorila ambijent nepovjerenja koja očigledno odgovara posljednjem totalitarnom režimu u Evropi", kazao je Ljujić.

Ljujić je dodao da Demokrate u svom programu, visok stepen posvećenosti baziraju na tome, da jednakost i ustavom zagarantovana prava imaju svi građani CG, bez obzira na razlike, koje treba da budu bogatstvo naše države, a ne podstrek za svađe, međusobne optužbe i podjele.

"Samo stručni kadrovi na odgovorna mjesta, mogu povratiti poljuljan autoritet u institucije sistema i vratiti vjeru u ljudsko dostojanstvo", poručio je Ljujić.

"Naša država sa oko 650.000 stanovnika, sa fenomenalnim prirodnim potencijalima i resursima (jezerima, nacionalnim parkovima, planinama), izlaskom na more, može biti lider u ovom dijelu Evrope, a ne jedna od nerazvijenijih sredina gdje zaduženost po glavi stanovnika prelazi 60% BDP. Uz dobra zakonska rješenja i njihovu kvalitetnu implementaciju, uz prevazilaženje podjela po bilo kom osnovu, uz depolitizovane institucije sistema u kojima pojedinci neće uživati privilegije, već raditi u korist svih građana Crne Gore, država može doživjeti ekonomski i svaki drugi prepord."

Demokrate će se svim sredstvima zalagati da ekonomija bude ispred politike, a država ispred pojedinca, kazao je Ljujić.

Bonus video: