Ljuljđuraj: Povlačim se ako 2013. ne bude referenduma

Donesena odluka o izboru najpovoljnije ponude za izradu studije o opravdanosti osnivanja opštine Tuzi
0 komentar(a)
Frano Ljuljđuraj, Foto: Luka Zeković
Frano Ljuljđuraj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.02.2013. 21:22h

Predsjednik GO Tuzi Frano Ljuljđuraj istakao je da će podnijeti ostavku, ako se referendum o samostalnosti ne održi do kraja 2013. godine.

Ljuljđuraj tvrdi da su predstavnici DPS-a i albanskih partija postigli načelni dogovor o održavanju referenduma u septembru, uz mogućnost da termin bude i ranije ako se ispoštuje zakonska procedura.

“Na lokalnim izborima 2010. godine, DPS i DUA su potpisali ugovor da će se referendum održati do 2014. godine. Ako se referendum ne održi 2013. godine, povući ću se sa mjesta predsjednika GO Tuzi”, kazao je Ljuljđuraj “Vijestima”, nakon što je juče donesena odluka o raspisivanju javnog poziva za izbor najpovoljnije ponude za izradu studije o opravdanosti osnivanja opštine Tuzi.

Predsjednik “Građanske inicijative” Smail Čunmuljaj, član Komisije za izradu studije izvodljivosti o formiranju Opštine Tuzi, međutim, ocijenio je da je objavljivanje javnog poziva još jedna prevara.

On je pojasnio da je javni poziv objavljen uoči predsjedničkih izbora, kako bi se pridobilo biračko tijelo u Malesiji, jer toboš vlast radi ubrzanim tempom da Tuzi postanu samostalna opština.

Čunmuljaj je istakao da iz vlasti još nijesu odgovorili na inicijativu predstavnika kluba albanskih partija Vaselja Siništaja i Gencija Nimanbegua, koji su u septembru prošle godine predali MUP-u Studiju izvodljivosti o formiranju Opštine Tuzi.

“Od septembra, kada je predsjednik DPS-a Milo Đukanović na predizbornom skupu uoči parlamentarnih izbora obećao građanima Malesije referendum, vlast nije našla za shodno da se bavi tom problematikom, čak ni da nas obavijesti šta je bilo sa tim dokumentom. Kada je u pitanju Malesija, inicijativa je komplikovana, a nije u Petnjici i Gusinju, kojima čestitam na održavanju refernduma. Zaključujem da postoje dupli aršini i da je Malesija duboko diskriminisana po pitanju refernduma”, kazao je Čunmuljaj “Vijestima”.

Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda, u čijem sastavu su predstavnici svih odborničkih klubova u Skupštini GO Tuzi, predstavnik građana i dva predstavnika Glavnog grada, Mišela Manojlović i sekretar Skupštine Slavka Maraš, donijela je juče jednoglasno odluku o raspisivanju javnog poziva.

Predsjednik Komisije Emin Adžović saopštio je da je poziv otvoren 22 dana i da se tenderska dokumentacija može preuzeti na sajtu Uprave za javne nabavke, ili neposredno u prostorijema uprave GO Tuzi.

“U skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, GO Tuzi namjerava da angažuje konsultanta za izradu studije o opravdanosti formiranja opštine. Svi zainteresovani će prilikom prikupljanja relevantnih podataka i izrade studije imati punu podršku nadležnih organa lokalne samouprave”, piše u saopštenju.

Bonus video: