Ljuljđuraj: Predstavnici Albanaca za 23 godine nisu uradili ništa

"Nama nije jasno zbog čega su Albanci prihvatili da budu dekor jedne vlasti koja ih je stalno diskriminisala"
55 pregleda 0 komentar(a)
anton_1, Foto: S.PRELEVIĆ
anton_1, Foto: S.PRELEVIĆ
Ažurirano: 12.10.2012. 16:06h

Albanska omladinska alijansa (AOA) očekuje promjenu vlasti, ali još ne razmišlja o postizbornim koalicijama, jer ne žele da se dogovoraju sa onima koji ne priznaju prava Albanaca, kazao je za “Vijesti” nosilac liste AOA Anton Ljuljđuraj.

Ljuljđuraj je rekao da AOA do sada nije prepoznao ni u vlasti ni u opoziciji spremnost da se izađe u susret pravima Albanaca: “Naprotiv. Zato očekujemo da promjenom vlasti u Crnoj Gori uz pritisak EU konačno i Crna Gora kao država shvati da nema budućnosti bez ravnopravnosti svih koji čine ovu zajednicu, jer Crna Gora je multietnička država koja ne pripada samo jednom narodu nego svim narodima koji u njoj žive”.

Prema njegovim riječima, AOA je očekivao da će sve albanske partije konačno biti na jednoj zajedničkoj listi sa novim imenima, novim ljudima, koji bi umjesto ličnog interesa branili interese građana.

"Nije učinjeno dovoljno"

Ljuljđuraj je upozorio i da je to što albanske partije nijesu dovoljno učinile za Albance u Crnoj Gori jedini razlog zbog kojeg se AOA kandidaovala.

"A najbolnija je činjenica da su Albanci nepoželjan narod u ovoj državi"

“Politički predstavnici Albanaca za 23 godine političkog pluralizma nijesu uspjeli apsolutno ništa kada su u pitanju prava albanskog naroda u Crnoj Gori. Naprotiv, Albanci danas imaju manje prava nego što su ih prije imali.

Nama nije jasno zbog čega su Albanci prihvatili da budu dekor jedne vlasti koja ih je stalno diskriminisala. Da li je u pitanju korupcija ili neznanje, to u ovom trenutku ne bismo mogli reći, ali sa čime se svi Albanci slažu jeste činjenica da se njihova politička pozicija pogršala”, rekao je Ljuljđuraj.

Uskraćeno kolektivna prava

On je rekao da je teško praviti razliku između ekonomskih i političkih problema sa kojima se Albanci suočavaju.

"Mi želimo da utičemo da se u Crnoj Gori vodi jedna drugačija politika"

“Za nas je najbolnije kada su nam uskraćena kolektivna prava - na korišćenje nacionalnih simbola, kvalitetno školovanje na maternjem jeziku, pravo na lokalnu samoupravu...

A najbolnija je činjenica da su Albanci nepoželjan narod u ovoj državi, to su pokazala istraživanja koja smo čitali u medijima, što je proizvod pogrešno vođene politike u ovih 23 godina, politike zasnivane na podjelama preko koje je ova vlast uspjela da opstane.

Mi želimo da utičemo da se u Crnoj Gori vodi jedna drugačija politika, politika uvažavanja i poštovanja svih njenih građana”, zaključio je Ljuljđuraj.

Bonus video: