Lokalna uprava u Kolašinu odbornicima duguje 100.000 eura

Iz Sekretarijata za finansije nijesu mogli da daju precizne podatke o dugovanjima odbornicima i političkim partijama
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2014. 20:48h

Lokalna uprava odbornicima Skupštine opštine Kolašin duguje skoro 100.000 eura, a pojedini predstavnici zakonodavne vlasti na ime odborničkih naknada nijesu primili ništa već 30 mjeseci.

Iz kolašinske opozicije kažu da je takvo stanje nedopustivo, a Opštinski odbor Nove srpske demokratije prije nekoliko mjeseci tužio je Opštinu.

Pored toga što odbornici ne dobijaju mjesečne naknade, novac za rad političkih partija se, takođe, neredovno uplaćuje, što, kako kažu u opoziciji, umnogome otežava rad, naročito s obzirom na činjenicu da su blizu lokalni izbori.

U OO Nove nekoliko odbornika već dvije i po godine nijesu primili ni euro po osnovu naknade za rad u parlamentu.

Odborničke naknade do početka prošle godine bile su 165 eura. Tada su skupštinskom odlukom ti iznosi, u cilju štednje, smanjeni na 126 eura mjesečno

Njemu i još mnogim odbornicima, ukoliko se sudski spor završi u njihovu korist, iz opštinske kase treba da bude isplaćeno pojedinačno oko 4.000 eura.

Odbornici koji ne primaju nadoknade kažu da to mnogo ne utiče na njihovu aktivnost u parlamentu, pa rade kao da su im isplate redovne.

U OO Socijalističke narodne partije (SNP) smatraju da se naknade selektivno isplaćuju, pa neki od 2011. godine nijesu primili ni eura, dok neki odbornici prilično redovno uzimaju kao akontacije novac koji ih sleduje kao predstavnike zakonodavne vlasti.

"Ipak, neki odbornici, koliko sam obaviješten, primaju nadoknade onda kad ih zatraže u Sekretarijatu za finansije. Znači, selektivno se isplaćuju, ali većina ih redovno ne prima još od 2011. godine. Mnogo se kasni i sa uplatom novca za rad političkih partija, pa SNP-u duguju oko 17.000 eura. Red bi bilo da se zvanično iz Sekretarijata za finansije saopšte podaci o tome ko je i kada primao naknade, kao i koliko se ukupno duguje", kaže predsjednik OO SNP-a Đuro Milošević.

On smatra da, takođe, treba objelodaniti i podatke o isplati akontacija zaposlenima u opštinskoj administraciji, izdatke za službena putovanja, potrošnju goriva.

Kako Miloševć tvrdi, lokalna uprava štedi samo deklarativno.

I dva odbornika Socijaldemokratske partije već skoro tri godine nisu primila naknadu.

Pet godina nije uplaćivan novac za rad njihove partije iz budžeta Opštine. Prema nezvaničnim podacima, po tom osnovu svim partijama lokalna uprava duguje oko 90.000 eura.

Odborničke naknade do početka prošle godine bile su 165 eura. Tada su skupštinskom odlukom ti iznosi, u cilju štednje, smanjeni na 126 eura mjesečno. Dio opozicije prihvatio je predlog izvršne vlasti o smanjenju naknade.

Na istoj sjednici SO kada su smanjene odborničke naknade, izabran je i treći potpredsjednik Opštine, čija je bruto zarada veća nego ukupan iznos uštede zbog smanjenja naknade odbornicima, što u opoziciji nazivaju apsurdnim.

Podaci iz Sekretarijata naknadno

Iz Sekretarijata za finansije nijesu mogli da daju precizne podatke o dugovanjima odbornicima i političkim partijama.

Da bi novinarima dali te informacije, kako su kazali, trebalo je da dobiju dozvolu predsjednika Opštine Darka Brajuškovića.

Kada je, pred kraj radnog vremena, Brajušković, koji je bio službeno odsutan, to odobrio, podatke o dugovanjima po tom osnovu sekretar Luka Medenica obećao da će to naknadno uraditi.

U tom Sekretarijatu su potvrdili da se svim odbornicima ne duguje isto. Nekima su, kaže, na lični zahtjev isplaćivali određene iznose.

"Nekim odbornicima su isplaćivane naknade, prije svega jer im je novac bio potreban zbog bolesti u porodici ili kada su oni sami imali zdravstvene probleme. Nekim odbornicima smo isplatili dio dugovanja i onda kada su bili u teškoj finansijskoj situaciji. Isplaćivali smo i onima koji nemaju zaposlenje. Među njima je i mnogo opozicionih odbornika. O svemu tome postoji precizna evidencija, koju će novinari moći da dobiju", kazali su u Sekretarijatu za finansije.

Galerija

Bonus video: