Lokalni izbori 17. novembra?

Izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju mogu se održati istovremeno ako odbornici u Prijestonici sebi skrate mandat i ako ih Vujanović raspiše do 17. septembra
105 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 19:11h

Lokalni izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju bi se mogli održati istovremeno samo jednog datuma - 17. novembra.

Uslovi za to su da odbornici u cetinjskom parlamentu sami sebi skrate mandat i da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović do 17. septembra donese odluku o raspisivanju izbora u sve tri opštine.

Vujanovića, prema tumačenju Socijalističke narodne partije (SNP), na to obavezuje Zakon o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da se izbori za odbornike moraju održati najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika kojima teče mandat.

I Zakon o lokalnoj samoupravi nalaže da se izbori za lokalnu skupštinu održavaju najkasnije 15 dana prije isteka mandata parlamenta.

"Da li će Vujanović istovremeno raspisati izbore za sve tri opštine, u SNP-u smatraju da će zavisiti od političkog dogovora"

Imajući u vidu ta zakonska rješenja i činjenicu da su prethodni izbori u Mojkovcu održani 6. decembra 2009. godine, poslanik SNP-a Neven Gošović smatra da bi se novi izbori morali održati 15 dana prije 6. decembra ove godine, odnosno do 22 novembra.

“Kako se izbori organizuju neradnog dana, proizilazi da bi izbori u Mojkovcu trebalo da se održe u nedjelju, 17. novembra”, dodaje Gošović.

Na Cetinju su posljednji lokalni izbori održani dva mjeseca nakon mojkovačkih, odnosno 7. februara 2010, iako je tada trebalo da budu održani istovremeno sa onim u Mojkovcu. Razlog za odlaganje je bila greška tadašnjeg gradonačelnika Cetinja Mila Jankovića u terminu raspisivanja, na šta je tada SNP uputio žalbu Upravnom sudu.

U SNP-u navode da bi se lokalni izbori u prijestonici morali održati najkasnije 15 dana prije 7. februara 2014. godine, odnosno 24. januara naredne godine.

Međutim, u svim partijama su svesni da januar nije mjesec za izbore zbog praznika, ali ni zbog vremenskih uslova.

Takođe, u slučaju novoosnovane opštine Petnjica, izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji, kojima je ona i osnovana obavezuju Vujanovića da za novu Skupštinu opštine raspiše izbore u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu tog zakona.

Prema Gošovićevim riječima, to znači da bi Vujanović do 17. septembra bio dužan da donese odluku o raspisivanju izbora za Petnjicu.

“Od dana donošenja te odluke pa do raspisivanja izbora mora proći najmanje 60 i najviše 100 dana, pa je najraniji rok za održavanje izbora u Petnjici upravo 17. novembar 2013. godine, a najkasnije do 27. decembra 2013. godine”, naveo je poslanik SNP-a.

Da li će Vujanović istovremeno raspisati izbore za sve tri opštine, u SNP-u smatraju da će zavisiti od političkog dogovora: “Tu ne postoji zakonska obaveza. Stvar je političkog dogovora između predsjednika tih lokalnih SO sa predsjednikom države o cjelishodnosti i racionalizaciji troškova”, naveo je Gošović.

U ovoj partiji smatraju i da je održavanje odvojenih izbora u tako kratkom periodu neprimjereno i necjelishodno.

Gošović, ipak, ukazuje da će takva situacija biti u mnogim opštinama:

“To će se desiti u maju sljedeće godine kada ističe četvorogodišnji period mandata za 14 opština, dok bi se nakon toga u preostalim gradovima izbori takođe održavali u različitim periodima”, navodi Gošović.

On smatra da bi se trebalo naći zakonsko uređenje po kojem bi se svi lokalni izbori u Crnoj Gori održavali istog dana, dok bi u slučaju skraćenja mandata i prijevremenih izbora mandat tako konstituisane SO trajao do mandata redovnog saziva Skupštine.

“Prilično je teško zakonom odrediti jedan datum održavanja izbora u svim jedinicima lokalne samouprave, negdje bi taj mandat morao biti skraćen, ali se to zakonom može urediti, stvar je političkog dogovora i spremnosti da se izbori održe istog dana...”, kazao je Gošović.

Milošević: Istog dana u sve tri opštine

U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smatraju da bi bilo logično i racionalno da se u sve tri opštine izbori održe istog dana, ali da će o terminu načelno odlučiti lokalne samouprave.

“U Petnjici i Mojkovcu bi trebalo da se održe u novembru, mada i to zavisi od toga kada će predsjednik raspisati izbore za Petnjicu jer postoji rok koji mora da se poklopi sa Zakonom o lokalnoj samoupravi”, kazao je “Vijestima” poslanik DPS-a Tarzan Milošević. On je dodao i da ta partija još nije raspravljala o terminima održavanja izbora u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju.

Galerija

Bonus video: