LP: Legalizacija prostitucije korisna za društvo i državu

"U današnjem demokratskom društvu sve više država shvata da je jedino dugoročno rješenje takvih problema– legalizaciju prostitucije"
100 pregleda 14 komentar(a)
Prostitucija, Bijelo roblje, Trgovina ljudima, Foto: Shutterstock
Prostitucija, Bijelo roblje, Trgovina ljudima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2014. 19:47h

Legalizacijom prostitucije regulisalo bi se više oblasti društvenog života, pozitivno utičući na kvalitet društva u cjelini, čineći državu sigurnijim mjestom za život, ocijenjeno je iz Liberalne partije.

Predsjednik Mladih liberala, Ammar Borančić, podsjetio je da je ta stranka 2012. godine inicirala predlog o legalizaciji prostitucije, koje je tada javno podržalo nekoliko nevladinih organizacija

"Ne kao bilo čiju, već kao originalno svoju ideju u cilju afirmacije slobodnog društva i slobodnog pojedinca u njemu. Na takvo djelovanje, liberali su se obavezali svojim programskim aktima ali i zajedničkim deklaracijama sa evropskim liberalima i izbornim obećanjima biračima", rekao je Borančić.

Kako je kazao, istorija ljudskog društva poznaje prostituciju kao pojavu najstarijih dana.

"U današnjem demokratskom društvu sve više država shvata da je jedino dugoročno rješenje takvih problema– legalizaciju prostitucije. Shvatajući da ne postoji način koji bi potpuno neutralisao pojavu prostitucije, svjesni smo da problem ne treba ingorisati stvarajući lažnu sliku o aktuelnom stanju, već se takva tema mora demistifikovati i na najkvalitetniji način ublažiti loše posljedice", smatra Borančić.

Prema njegovom mišljenju prostitucija koja nije pod kontrolom države donosi velike prihode osobama iz kriminalnih grupacija i klanova.

"Stavljanjem prostitucije pod kontrolu institucija države, kriminalne radnje koje u ovom trenutku prate tu djelatnost bit će svedene na minimum, država će ubirati prihode, dok će seksualni radnici biti zaštićeni, a država će imati potpunu kontrolu nad ovom oblašću, koju sada nema", naveo je Borančić.

Prema njegovim riječima, osim značajnog finansijskog aspekta, pitanje koje bi bilo riješeno legalizacijom prostitucije su zdravstveno i penzijsko osiguranje osoba koje pružaju seksualne usluge.

"Osobe koje pružaju seksualne usluge bit će po zakonu da obavljaju periodične zdravstvene pregled, a od zdravstvenih ustanova dobijali bi prezervative i ostala preventivna sredstva potrebna za bezbjedniji seks, kao i savjete u vezi sa smanjenjem rizika od seksualno prenosivih infekcija. Na taj način, bila bi ublažena i stavljena pod kontrolu pojava seksualno prenosivih infekcija onima koji pružaju i onima koji koriste seksualne usluge", rekao je Borančić.

Ovo bi, kazao je on, rasteretilo i državni budžet jer je prevencija puno jeftinija od liječenja.

"Vjerujemo da bi legalizacijom prostitucije uspjeli regulisati više oblasti društvenog života, pozitivno utičući na kvalitet društva u cjelini čineći državu sigurnijim mjestom za život svih građana. Uvjereni smo da je svako drugo rješenje puko odbijanje sagledavanja stvarnost, stavljanje problema pod tepih i dugoročno štetno za napredak društva", rekao je Borančić.

Kako je najavio, liberali će se zalagati za kreiranje radne grupe za izradu zakonskih rješenja koji će tretirati tu oblast, sačinjenu od predstavnika državnih institucija, nevladinih organizacija koje imaju aktivnu ulogu u radu sa seksualnim radnicama i ekspertima prava koji se bave tom problematikom.

Bonus video: