LP: Mitomanski doživljaj prošlosti ne vodi u budućnost

52 komentar(a)
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija
Ažurirano: 02.02.2015. 20:46h

Izgleda da Nova srpska demokratija još uvijek nije raskrstila sa avetima prošlosti a svoju politiku, nažalost, zbog sitnih političkih poena temelji na mitomanskim istorijskim poluistinama i interpretacijama, kazali su u Liberalnoj partiji nakon što je Nova srpska demokratija osudila inicijativu da se sa zidina budvanskog Starog grada ukloni spomen ploča posvećena onima koji su ovaj grad oslobodili 1918. godine.

"Liberalna partija Crne Gore kao ozbiljan politički subjekt ne želi ulaziti u polemike koje pripadaju istorijskoj nauci, koja je utvrdila da ploči koja je umetnuta u zidine Budve, tamo nije mjesto. Liberali se od početka svog djelovanja prije više od dvije decenije konstantno nalaze na udaru različitih desničarskih, mitomanskih i klero-nacionalističkih struja i politika. Kao autentična crnogorska partija utemeljena u modernim shvatanjima demokratije, slobodnog pojedinca i racionalnog doživljaja prošlosti i sadašnjosti, vjerujemo da samo na taj način možemo graditi kvalitetnu budućnost“, saopšteno je iz LP.

Oni ističu da nema logičnog objašnjenja zašto NOVA kao politička partija sebi daje za pravo da interpretira istoriju, usputno vrijeđajući sve one koji misle drugačije.

"U svakom slučaju, pokušaji etničkih i nacionalnih prebrojavanja i analize geneze naroda podsjećaju nas na tragično vrijeme u kojem smo se mi liberali usprotivili toj pogubnoj politici, dobijajući epitet "Dukljana“, koji je NSD danas ponovo oživjela a koji, iz nekog razloga, treba biti uvredljiv“, kazali su u LP.

Kako su kazali, osnovni princip njihovog djelovanja jeste civilizovani dijalog i dostizanje istine zasnovane na konkretnim činjenicama.

"Samo na taj način, Crna Gora može prevazići mitomanske zamke koje su isprepletane vijekovima i konačno aveti prošlosti smjestiti đe im je i mjesto, na smetlište istorije. Tek tada, kada više niko ne bude mogao da jaše na talasu nacionalnih podjela i poluistina, stvoriće se preduslovi za kreiranje kvalitetne budućnosti za sve građane i građanke Crne Gore bez obzira ne bilo koje njihovo lično svojstvo i opredjeljenje“, poručili su u LP.

Bonus video: