Lukovac: Moskva preoštra

I neke ranije izjave ruskih diplomata govorile o nezadovoljstvu
116 pregleda 419 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2014. 18:43h

Saopštenje ruskog ministarstva preoštro je i neutemeljeno, a Crnoj Gori nije u interesu da na isti način odgovara, ocijenio je nekadašnji šef diplomatije i ambasador Crne Gore, Branko Lukovac.

“Premda smatram da ne bi trebalo žuriti sa zauzimanjem konačnih stavova u odnosu na aktuelna kretanja u Ukrajini, te u vezi sa tim, prema politici i postupcima Rusije, kao i sa mjerama koje preduzimaju SAD i EU, pošto će se kriza, nažalost, dalje razvijati i komplikovati, mislim da je reagovanje MIP Rusije o neprijateljskim izjavama predsjednika Đukanovića prema Rusiji, tokom posjete SAD, preoštro i, vjerujem, neutemeljeno, kazao je Lukovac “Vijestima”.

On je podsjetio da su i neke ranije izjave ruskih diplomata na račun aspiracija Crne Gore da postane članica NATO govorile o nezadovoljstvu Rusije zbog takve orijentacije. “Mislim da je to osnovni razlog tako oštrih ocjena”, kazao je Lukovac.

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

Na pitanje kako bi Vlada trebalo da odgovori na takvu retoriku, Lukovac je kazao da nije u interesu Crne Gore da na isti način odgovara, već da saopšti principijelne stavove kada je riječ o očuvanju mira i stabilnosti, kao i teritorijalnog integriteta Ukrajine, te u vezi sa podrškom političkom rješenju za sadašnju krizu u Ukrajini.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin krajem novemra rekao je da je "majmunska politika" to što Crna Gora hoće u NATO. Crnogorska MVP reagovalo je mlako na tu izjavu koju je oštro osudila ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Đukanović je tokom zvanične posjete Vašingtonu, prilikom predavanja održanog u Atlantskom savjetu, ocijenio da se u Crnoj Gori snažno osjeća “antinatovska” politika, jer njeni nosioci procjenjuju da je ona u najboljoj šansi da na jesen dobije pozivnicu za NATO. Ne konkretizujući da li misli na Moskvu i ko su snage koje u Crnoj Gori vode tu “vješto kamufliranu kampanju”, Đukanović je rekao da “nepokolebljivo želimo” da dobijemo pozivnicu.

Takva izjava ocijenjena je kao najjasniji otklon od Rusije. On je ocijenio da „smo se prerano obradovali da je posao u sjevernoatlantskoj alijansi završen“: „Nažalost, precijenili smo odgovornost i tempo zrijevanja mnogih adresa u tom dijelu svijeta, počev od one u Moskvi, u jednom kratkom periodu od 25 godina od pada Berlinskog zida“. Đukanović je ocijenio da je lako uočiti međuzavisnost između krize u Ukrajini i “napora na destabilizaciji Balkana”: “Ukoliko se uspjesi na nekim drugim, prividno udaljenim područjima, počev od Sirije, Irana, Ukrajine, shvate kao ohrabrenje za antinatovsku politiku u regionu, onda moramo dodatno biti zabrinuti i za stabilnost i budućnost zapadnog Balkana, pa rekao bih i za kredibilnost NATO-a“.

Medojević: Prodao nas kao Nikola I

"Puno sam istraživao ruske investicije. O svemu odlučuje država. Tajkuni rade ono što im država kaže. Rusi će poštovati stav svoje Vlade. Kako su ulagali u Crnu Goru, tako će i prestati- preko noći.velike sile sporo mijenjaju stav prema nekoj maloj zemlji.

Jednom kada ga promjene, teško se vratiti na staro. Ostali smo bez države. Umisilio (Milo Đukanović) da je veliki svjetski državnik , pa da diluje i sa Amerima i sa Rusima. Neće da moze Ćirko. Ne možeš uzimati privatno novac od Rusa, a ne isporučiti im plaćenu robu. Opasno. Ovako nas je Kralj Nikola prodao i otišao", napisao je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević na Tviteru.

Moskva: Đukanovićeve izjave neprijateljske. Podgorica: Gledamo svoj interes

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore (MVPEI) odbacuje neprimjerene i proizvoljne ocjene i stavove izrečene u saopštenju Departmana za informacije i štampu Ministarstva vanjskih poslova Rusije povodom posjete predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića Vašingtonu, saopšteno je iz MVPEI.

"Sve što je premijer iznio javno i u razgovorima sa američkim zvaničnicima u skladu je sa nacionalnim interesima Crne Gore i njenim spoljnopolitičkim opredjeljenjima za članstvo u NATO i EU, i nije antiruski intonirano. Ministarstvo izražava uvjerenje da će odnosi i saradnja Crne Gore i Rusije nastaviti da se razvijaju u duhu viševjekovne tradicije, i suverenog prava svake države da odlučuje o svom unutrašnjem razvoju i spoljnopolitičkim prioritetima", navodi se u saopštenju.

Ranije juče, iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da “neprijateljske izjave” premijera Mila Đukanovića tokom posjede Sjedinjenim američkim državama na račun Rusije, kao i pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji u sankcijama protiv Rusije izazivaju “duboko razočarenje”.

U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da je Moskva “obratila pažnju” na nedavnu posjetu predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića SAD.

“Iz usta crnogorskog premijera u prijestonici SAD su se čuli pozivi za što brži prijem Crne Gore u NATO. U svojim nastupima, Milo Đukanović je, takođe, dopustio i neprijateljske izjave na račun Rusije, koje u kombinaciji sa pridruživanjem Crne Gore sankcijama EU protiv Rusije izazivaju duboko razočarenje”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Takve izjave i djela u suprotnosti su sa dubokom tradicijom prijateljstva i međusobne pomoći među narodima naših zemalja, koje se zasnivaju na 300 godina dugim rusko crnogorskom odnosima”, zaključuje se u saopštenju.

Da li je Đukanović raskrstio sa Rusijom? >>>

Đukanović: Dešavanja iz Ukrajine protumačiti na pravi način >>>

Galerija

Bonus video: