Lukšić: Ako Đukanović ne želi da bude premijer, ne treba da bude ni na čelu DPS

On je negirao da lobira kod međunarodnih zvaničnika da se vrati na mjesto premijera
0 komentar(a)
Milo Đukanović i Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović i Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.10.2013. 15:50h

Ministar vanjskih poslova Igor Lukšić kaže da nema ambicije da se vrati na mjesto premijera, i da smatra da na čelu Vlade treba da bude Milo Đukanović, sve dok je predsjednik Demokratske partije socijalista, a ta partija na vlasti.

On je u emisiji "Živi istina" negirao da za to lobira kod međunarodnih zvaničnika.

"Ta kafansko-tračarska logika koja na neki način dominira određenim našim krugovima, je nešto iz čega treba izlaziti i mislim da ne doliči poziciji koju Crna Gora ima i koju uživa kao vrlo uvažen partner kad se posmatra region pa i šire", poručio je Lukšić.

On je kazao da ako Đukanović ne želi da bude premijer, onda ne treba da bude ni predsjednik DPS-a.

KAP najmanj problem u posljednjih 20 godina?

Komentarišući situaciju u Kombinatu aluminijuma, Lukšić je kazao da se radi o kompleksnom pitanju, i da to najbolje pokazuje to što Vlada nije uspjela da riješi isti u proteklih godinu dana.

"Ja mislim da je danas Kombinat aluminjuma najmanji problem u odnosu na posljednjih 20 godina", dodao je Lukšić.

"Kombinat je u stečaju zato što je to očigledno bio neželjen ali jedini način kako bi mogli da uđemo u fazu privođenja kraja restrukturiranja i otvaranja vrata novim investitorima", objašnjava Lukšić.

On je dodao da nije bilo političke podrške predlogu rješenja za KAP:

"Ono što meni takođe smeta je da je naš koalicioni partner SDP stavila potpis na jedan dio koalicionog sporazuma u kojem sve ono što mi radimo i što je Vlada u ovom mandatu pokušala da realizuje -oni tome oponiraju", navodi Lukšić.

Bivši premijer je kazao da ne doživljava njegov odlazak sa tog mjesta kao poruku da je loše radio.

"Ne nijesam to tako doživio, jer sam bio drugi na listi. I ja sam vrlo zadovoljan što smo mi na kraju kad smo zbrojili glasove zbrojili više nego 2009. To nije bilo moguće ako je ta vlada bila toliko loša. To je vlada koja je otvorila pregovore sa EU, koja je napravila pomak prema NATO-u", ističe Lukšić.

Bonus video: