Lukšić: EU neće odgoditi predgovore sa Crnom Gorom za poglavlja 23 i 24

Zakoni koji se odnose na prilagođavanje pravosudnog sistema promjenama u Ustavu biti usvojeni u parlamentu naredne nedjelje
6 komentar(a)
Igor Lukšić, Erki Tuomi, Foto: Vesko Belojević
Igor Lukšić, Erki Tuomi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.09.2013. 18:14h

Evropska unija neće odgoditi predgovore sa Crnom Gorom za 23. i 24. poglavlje, a Vlada radi sve da se do kraja godine stvore uslovi za otvaranje tih poglavlja, izjavio je crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić.

List Dan objavio je da će Savjet za opšte poslove Evropske unije (EU) raspravljati o 22. oktobra o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom raspravljati 22. oktobra, umjesto 30. septembra, kako je to ranije bilo najavljeno. Lukšić je kazao da je na ispunjavanju uslova za otvaranje pregovora ključno bilo usvajanje amandmana na Ustav, koji se tiču pravosuđa, ističući da će zakoni koji se odnose na prilagođavanje pravosudnog sistema promjenama u Ustavu biti usvojeni u parlamentu naredne nedjelje.

“Aktivnosti koje sprovodimo nam u ovom trenutku daju za pravo da u decembru budu otvorena poglavlja 23 i 24. Uz ta dva poglavlja nadam se otvaranje još nekoliko i ne vidim da ima ikakvog osnova za tvrdnje da se radi o nekakvom odgađanju”, kazao je Lukšić nakon sastanka sa finskim kolegom Erki Tuomiem.

Na pitanje koliko će izjave članova Tužilačkog savjeta da su usvojeni amandmani neustavni ugroziti pregovore, Lukšić je rekao da svako radi svoj posao. On je podsjetio da je nakon usvajanja amandmana u parlamentu Vlada uradila svoj posao i izmjenila zakone.

"Siguran sam da su resorno ministarstvo i Vlada vodili računa da u zakonskim promjenama dosljedno izvedu ono što su implikacije ustavnih promjena. Nakon toga vjerujem da će usvajanjem zakona doći do implementacije koji će biti najkraći mogući”, kazao je Lukšić.

Finiski ministar inostranih poslova pojasnio je da u Uniji nema zamora od politike proširenja, podsjećajući da će članica Unije biti svaka zemlja koja ispuni uslove. On je kazao da je sa crnogorskim kolegom razgovarao o načinima na koji Finska može pomoći Crnoj Gopri na putui ka EU.

"Znam da mnogi ljudi u Srbiji imaju ambiciju da Srbija bude sljedaća zemlja koja će se priključiti EU, i to postavlja još jedan dodatni izazov za Crnu Goru. To je prijateljsko natjecanje”, kazao je on.

Bonus video: