Lukšić i Đukanović podržali status Srbiji

Đukanović je naveo da bi dodjeljivanje statusa kandidata Srbiji predstavljalo snažan zamajac ukupnom evropskom napretku regiona u cjelini
0 komentar(a)
Igor Lukšić Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Igor Lukšić Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.12.2011. 20:27h

Crnogorski premijer Igor Lukšić i njegov prethodnik, lider vladajuće DPS Milo Đukanović, saopštili su da podržavaju da Srbija 9. decembra dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), jer bi to bilo dobro za dalju evropeizaciju regiona.

Lukšić je kazao da Crna Gora apsolutno podržava da Savjet EU odobri Srbiji status kandidata.

"Smatramo da bi to ulilo dodatnu stabilnost u regionu i ohrabrilo sve evropske strukture u regionu. Zato, ponavljam, Crna Gora podržava da Srbija dobije status kandidata, kao što podržavamo obnovu dijaloga Beograda i Prištine" , rekao je on novinarima na Cetinju.

Đukanović je, takođe, kazao da podržava da se Srbiji odobri status kandidata za članstvo u EU.

"Nadam se da će Srbija uspjeti da na ubjedljiv način prezentira pomake u dijalogu sa Prištinom i da otkloni rezerve koje po tom pitanju postoje", istakao je on.

Đukanović je naveo da bi dodjeljivanje statusa kandidata Srbiji predstavljalo snažan zamajac ukupnom evropskom napretku regiona u cjelini.

Lukšić i Đukanović očekuje da će se svaka država Zapadnog Balkana pojedinačno vrednovati u procesu pristupanja EU.

Oni su odbacili mogućnost da će Francuska glasati protiv toga da se Crnoj Gori odobri datum pregovora, jer Njemačka ne podržava da Srbija dobije status kandidata, navodeći da to ne bi bilo u duhu same EU i njene proklamovane politike.

"Ne vjerujem, uprkos krizi u kojoj se našla EU, da je moguć jedan takav deformitet evropske politike" , kazao je Đukanović.

Bonus video: