Lukšić: Pišite mi na Fejsbuk, razmotriću sve predloge

Obraćanje Lukšića je \\"još jedan dokaz da je g-din Lukšić pravi izbor i da je zaista ohrabrujuća njegova spremnost da sasluša svakoga, pa i ljude sa Fejsbuka”
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2011. 22:33h

Premijer Igor Lukšić kazao je da su njegovi najbliži saradnici razgovarali sa princom Nikolom Petrovićem i da će ubrzo biti gotov zakon o statusu te dinastije.

Lukšić je to saopštio u video poruci Fejsbuk prijateljima, koju je u nedjelju oko 16 sati „okačio“ na zid svog profila.

Prvo video obraćanje novog predsjednika Vlade na toj društvenoj mreži, naišlo je na veliki broj pozitivnih komentara, u kojima se, između ostalog, zaključuje da je njegov gest "još jedan dokaz da je g-din Lukšić pravi izbor i da je zaista ohrabrujuća njegova spremnost da sasluša svakoga, pa i ljude sa Fejsbuka”.

Lukšić se na početku govora izvinio prijateljima što mu obaveze predsjednika vlade ne dozvoljavaju da češće boravi na Fejsbuku, ali je dodao da ga tim saradnika svakodnevno obavještava o komentarima, kritikama i sugestijama objavljenim na njegovoj FB strani.

Ne smeta mu da bude Rodni

On je jednoj Tamari kazao da je ta video poruka dokaz da niko od posjetilaca strane ne komunicira sa „nekim administratorima“, već lično sa njim.

„Želim i da u narednom periodu čitam negativne ocjene i sugestije kako neke probleme treba rješavati... Da komuniciramo potpuno otvoreno i prijateljski. Želim da čujem što više komentara u javnoj debati koju vodimo na ovaj način, jer će to pomoći meni i mojim kolegama u vladi da se kvalitetnije organizujemo“, rekao je Lukšić.

On se, uz osmijeh, zahvalio i onima koji su mu na profilu davali, kako je kazao, zanimljive nadimke – par fejsbukaša napisalo je da je Lukšić novi Rodni, aludirajući na njegovu sličnost sa istoimenim likom iz kultne engleske serije „Mućke“.

Milovan zadovoljan

Odgovarajući na kritike Milovana Jankovića iz Danske, da se država loše odnosi prema dinastiji Petrović, šef izvršne vlasti je kazao da će na to pitanje uskoro biti stavljena tačka.

„Milovane, želim da te uvjerim da se bavimo tim pitanjem i da se nadam da ćemo vrlo brzo imati određena rješenja. Saradnici iz mog kabineta su nedavno lično razgovarali sa princom Nikolom i u toj komunikaciji smo postigli dovoljan nivo razumijevanja da se to pitanje riješi na kvalitetan način“, kazao je Lukšić.

Predlog iste osobe - da se umjetnica Marina Abramović imenuje za počasnog ambasadora kulture, nazvao je interesantnim predlogom:

„To je svakako interesantan predlog, Ja bih želio da njen autoritet u umjetničkoj zajednici iskoristimo i revitalizujemo“.

Milovan je, očigledno, bio zadovoljan odgovorima: „Hvala poštovani predsjedniče vlade, nijesam očekivao uvažavanje moje malenkosti za moga života i komentarisanje mojih prijedloga… Mali korak za Vas, a džinovski iskorak u pravcu demokratizacije crnogorske političke scene. Iskreno i od srca hvala, nije mi mene radi, nego radi sinova i unuka, koje će voditi ljudi vašeg kova, kojima će svako ljudsko biće biti uvažena jedinka”, navodi se u Milovanovom postu.

Nema čarobnog štapića

Lukšić je kazao da je borbu protiv korupcije i kriminala, ekonomski prosperitet i evropske integracije identifikovao kao pitanja za koja se najčešće interesuju FB prijatelji.

On je, povodom ekonomskog oporavka, kazao da nema čarobnog štapića kojim je moguće srediti sve probleme u toj oblasti. Plastično objašnjavajući, on je rekao da se opravak ne može desiti ako Vlada bude smanjivala cijene ili povećavala plate.

„Da je to bilo moguće, onda socijalizam ne bi propao, a on je propao upravo zbog neadekvatne ekonomske kalkulacije. To znači da, sa jedne strane, morate proizvoditi kvalitetne proizvode, sa prihvatljivim cjenama, i da morate uvažavati ono što su preferencije potrošača.. To je jedino moguće uraditi, ukoliko imate tržišnu ekonomiju... zato, svi moramo da radimo mnogo više nego što radimo, da budemo produktivniji, konkuretntniji“, kazao je Lukšić.

On je rekao da je kao ekonomista obrazovan da ljudima prezentira stvari onakve kakve jesu, bez velikog maskiranja i širenja lažnih nada.

Dodao je da je svjestan da je socijalni položaj velikog broja građana nezadovoljavajući i da će zbog toga Vlada nastaviti da radi na politici poboljšanja kvaliteta javnih usluga, smanjivanja poslovnih barijera i ostalih mjera koje će pomoći ekonomski rast.

O korupciji ozbiljno

Govoreći o problemu korupcije, on je kazao da će vlada nastaviti da se ozbiljno bavi tim pitanjima, između ostalog, i kroz sprovođenje Akcionog plana i zakonskih rješenja.

„Budite uvjereni da će naša komunikacija ubuduće biti intenzivnija i da ću nastaviti sa ovakvim izjavama, kako bih odgovorio na što više vaših komentara. Ohrabrujem vas da nastavite da dajete predloge. Vrlo ozbiljno će svaki biti uziman u obzir... Ipak smo mala zemlja... nadam se da ću kroz obilazak svih opština imati prilike da se sa nekim od vas i lično upoznam i da nastavimo komunikaciju još neformalnije, uz neku kafu, piće“, kazao je Lukšić u poruci fejsbuk prijateljima.

Na Fejsbuk profilu koji je otvorio krajem prošle godine, nakon stupanja na premijersku funkciju, Lukšić je do juče stekao preko 2.000 prijatelja.

Ponekad ode na brzu hranu

Odgovarajući na pitanje jednog Đorđa, o otvaranju Mekdonaldsa u Podgorici, Lukšić je kazao da nije preveliki ljubitelj brze hrane.

„Ali, nije da baš nikad ne odem u takve ugostiteljske objekte“, rekao je on.

Objasnio je da Vladi nije cilj da eventualno subvencijama privlačimo investitore koji bi otvorili Mekdonaldsov restoran, iako bi to, kako je kazao, značajno pomoglo da se glavni grad, u očima stranaca i turista, pozicionira kao grad koji u potpunosti nudi sve sadržaje. „Ipak, moramo imati ekonomsku računicu.

Da bi stvorili uslove da i Mekdonalds i drugi poznati međunarodni brendovi borave u Crnoj Gori, moramo nastaviti sa politikom smanjivanja birokratije, troškova za preduzetnike...“.

„Dao bog da ih nikad kod nas ne otvore, ne znam što će nam ta guba pored 'Vode u kršu', 'Gurmana' i sličnih domaćih i kudikamo kvalitenijih lanaca”, bio je komentar Aleksandra.

Galerija

Bonus video: