Lukšić poručio da se cijela himna mora poštovati

Premijer misli da ta dva stiha, u kombinaciji sa prvih nekoliko epskih, nose posebnu liriku i čine himnu interesantnom
0 komentar(a)
lukšić, vujanović, Foto: Vesko Belojević
lukšić, vujanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.09.2011. 20:58h

Crnogorski premijer Igor Lukšić smatra neophodnim da se poštuju državni simboli Crne Gore i ne vidi problem u posljednjim strofama himne, koje predsjednik Filip Vujanović, kako je objasnio, sluša samo jer mora.

Vujanović je nedavno kazao da ne sluša cijelu himnu sa istim emocijama, objašnjavajući da kao predsjednik države koja se ponosi antifašističkom tradicijom ne može da ima razumijevanja za stihove čiji je autor čovjek koji joj ne pripada. Sa tim stihovima nijesu saglasni ni u dijelu opozicije, i traže da oni budu promijenjeni.

Lukšić kaže da je važno razgraničiti da li je nekome važno ko je autor stihova ili šta je njihov sadržaj.

"Kada neko traži da se iz nekih razloga izmijene stihovi, što je politički zahtjev, i to mogu da čujem i pokušam da razumijem, ali je druga stvar da li ću prihvatiti ili ne. Ali ako neko insistira na problematizovanju stiha "Da je vječna Crna Gora" onda je to nešto što ne mogu da prihvatim, ni da razmatram kao mogućnost", rekao je Lukšić novinarima u Njujorku.

Lukšić podržava svaki vid konsultacija o različitim pitanjima i podsjeća da je i on prethodnih mjeseci praktikovao takvu vrstu rada

Premijer misli da ta dva stiha, u kombinaciji sa prvih nekoliko epskih, nose posebnu liriku i čine himnu interesantnom.

On nije upoznat sa detaljima sastanka koji je organizovao predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić sa intelektualcima koji su, kako pišu "Vijesti", prepoznati kao branioci crnogorskog identiteta, ali je znao da će biti organizovan.

O rezultatima sastanka će se, kako je najavio, detaljno upoznati nakon povratka u Podgoricu, koi je predviđen za nedjelju.

Lukšić podržava svaki vid konsultacija o različitim pitanjima i podsjeća da je i on prethodnih mjeseci praktikovao takvu vrstu rada.

"Treba da razumijemo da se crnogorsko društvo i identitet najbolje čuvaju ukoliko Crna Gora napreduje u evropskim i bezbjednosnim integracijama i to je sidro koje može sačuvati crnogorsku nezavisnost i državnost i promovisati pojedine osobenosti", zaključio je premijer.

Bonus video: