Lukšić: Postignuti sporazum se više ne može mijenjati

Premijer Lukšić raspoložen je za nastavak konsultacija ako opozicione partije smatraju da treba provjeriti da li jednako razumiju dogovor.
0 komentar(a)
luksic, Foto: Savo Prelević
luksic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.08.2011. 20:23h

Kabinet premijera Lukšića saopštio je da se sporazum koji je postignut sa 3 opozicione partije ne može više korigovati.

Kabinet premijera oglasio se nakon što je Nova srpska demokratija na sjednici Glavnog odbora zatražila da srpski bude u potpunosti izjednačen sa crnogorskim jezikom u obrazovnom sistemu, što znači da NOVA traži da svi đaci, osim iz crnogorskog, dobijaju ocjene i iz srpskog jezika.

Premijer Lukšić bio je jasan u ponedjeljak na konferenciji za novinare i raspoložen je za nastavak konsultacija ako opozicione partije smatraju da treba provjeriti da li jednako razumiju dogovor, saopšteno je iz kabineta.

Ali, premijer Lukšić napominje da je sporazum adekvatan i realan kompromis koji nije moguće mijenjati.

Iz Vlade je ranije saopšteno da sporazum znači da je samo crnogorski jezik obavezan,a da đaci koji ne žele ne moraju da pohađaju nastavu iz srpskog jezika

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjeni opšteg zakona o obrazovanju

Crnogorska Vlada utvrdila je na telefonskoj sjednici Prijedlog zakona o izmjeni opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju kojim je predviđeno da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku, a imajući u vidu istu lingvističku osnovu i na srpskom, kao jeziku u službenoj upotrebi.Prijedlogom zakona, kako je saopšteno iz Vlade, predviđeno je da se, poštujući prava manjinskih naroda nastava u ustanovi izvodi i na bosanskom, albanskom i hrvatskom jeziku, kao jezicima u službenoj upotrebi.Predviđeno je da će organ državne uprave, nadležan za poslove prosvjete, urediti bližim propisom jedinstveni nastavni proces. Nastava za osobe koja koriste znakovni jezik odnosno posebno pismo ili druga tehnička rješenja izvodi se na znakovnom jeziku i pomoću sredstava toga jezika.Prijedlog zakona o izmjeni opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju dostavljen je u skupštinsku proceduru. Navodi se da je time Vlada izvršila obavezu preuzetu Političkim dogovorom o pojedinim pitanjima koja se tiču evropskih integracija Crne Gore Lukšića i predstavnika opozicionih partija -Socijalističke narodne partije Srđana Milića, Nove srpske demkratije i Pokreta za promjene Branka Radulovića.

Bonus video: