Lukšić pušta u javnost zapise sa sjednica Vlade

Lukšićev kabinet je neformalno krenuo u taj posao tako što je Radio Antena M objavila tonski zapis iz premijerove završne riječi sa posljednje sjednice Vlade.
77 pregleda 0 komentar(a)
Vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.02.2011. 21:29h

U kabinetu Igora Lukšića planiraju da medijima distribuiraju tonske zapise pojedinih, za javnost interesantnih, diskusija sa sjednica Vlade, potvrđeno je “Vijestima “ u Lukšićevom kabinetu.

Ostalo je, kako je saopšteno, otvoreno pitanje definisanja modela koje obuhvata dileme da li te diskusije treba dati medijima koji izraze interesovanje, postaviti na portal Vlade...

On je tada zatražio od svojih saradnika da odmah podnesu ostavke, ukoliko nijesu u stanju da ispune zadatke, prije svega iz Akcionog plana.

Lukšićev kabinet je neformalno krenuo u taj posao tako što je Radio Antena M objavila tonski zapis iz premijerove završne riječi sa posljednje sjednice Vlade.

On je zatražio od svojih saradnika da odmah podnesu ostavke, ukoliko nijesu u stanju da ispune zadatke, prije svega iz Akcionog plana.

‘’Kada je ovaj posao u pitanju, ali i neki drugi, nemamo pravo na umor, zasićenost, nervozu i tako dalje. To je, prosto, prioritet.

Ukoliko neko ne može da odgovori ovim zahtjevima, dajte da te dileme odmah otklanjamo, bilo da je na nivou članova Vlade ili pomoćnika ministara, sekretara ministara, nekih službenika i tako dalje, i tu nema izgovora.

Zato vas molim da tu vrstu razmišljanja promovišemo iz ove sale naniže, a to znači: nema umora, nema zasićenosti, nema nervoze. To je posao koji radimo. Ako neko ne može da ga radi, neka ustupi svoje radno mjesto, naći ćemo nekoga drugoga ko radi’’, poručio je Lukšić.

Bitan je i šarm

Premijer je članovima svog kabineta ukazao i na važnost stalne komunikacije sa medijima, nevladinim organizacijama i ambasadama zemalja Evropske unije u Crnoj Gori:

‘’U oktobru, u mjeri u kojoj budemo ovo realizovali, zavisimo od Evropske komisije.

Možemo da oremo drumove, ali ako u konačnom poruka ne dopre do donosilaca odluka, koji treba sjutra da prihvate stav Evropske komisije, mi nijesmo završili posao.

Evropska komisija je ta koja treba da predloži Evropskom savjetu da Crna Gora dobije datum za pregovore. Tu nije, naravno, završena priča, jer 27 zemalja članica treba za to da daju saglasnost.

Iz tog razloga je neobično važno da maltene dnevnu komunikaciju imamo sa medijima, sa nevladinim organizacijama, sa ambasadorima svih tih zemalja”, naveo je Lukšić.

Možemo mi, kazao je on, da radimo koliko god hoćemo.

“Možemo da oremo drumove, ali ako u konačnom poruka ne dopre do donosilaca odluka, koji treba sjutra da prihvate stav Evropske komisije, mi nijesmo završili posao.

Dakle, ne možemo mi da govorimo o realizaciji Akcionog plana, ako nam se smeće i dalje kupi na nesanitarnim deponijama

Mi možemo sve da realizujemo, da budemo sjajni i najbolji, ispred svih drugih u regionu, ali nećemo dobiti datum za pregovore, ukoliko istovremeno ne šarmiramo onoga ko je sa druge strane stola.

Dakle, ponekad je priča i o šarmiranju’, ocijenio je Lukšić.

Sprovođenjem mjera iz Akcionog plana, naglasio je on, ne završava se lista Vladinih prioriteta. Investicije znače poboljšanje kvaliteta života, što je takođe jedan od uslova na putu prema Evropskoj uniji, podsjeća premijer:

‘’Crna Gora ne može biti evropska država u pravom smislu te riječi, ukoliko nam u narednih nekoliko mjeseci ne krene investicija na Luštici, ne završimo konačno Sveti Stefan, ne riješimo problem skijališta, ukoliko ne počnu ekološke investicije.

Dakle, ne možemo mi da govorimo o realizaciji Akcionog plana, ako nam se smeće i dalje kupi na nesanitarnim deponijama’’, rekao je Lukšić.

Vlada nije otvorena, ako ponuda bude selektivna

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević i urednica radija Slobodna Evropa Slavica Brajović pozdravile su ideju Vlade da omogući medijima uvid u sadržaj sjednica, prenio je Radio Antena M.

„Mislim da je to veliki iskorak kako u transparentnosti rada Vlade tako i u radu medija i u njihovoj potrebi za dodatnim izvještavanjem”, kazala je Uljarević koja je upozorila i da “treba uspostaviti balans između efikasnosti rada Vlade i potrebe da taj rad bude maksimalno moguće javan, jer smo svjedoci koliko je to mač sa dvije oštrice u slučaju Skupštine.

Tako da tu mjeru vidim kao vrlo pozitivnu ali ona mora biti praćena i ostvarena na drugim nivoima i prema drugim subjektima“.

Brajović je kazala da apsolutno podržava premijeru namjeru, ali i da će se vrlo brzo vidjeti koliko su ozbiljne namjere da rad izvršne vlasti postane potpuno transparentan.

“Treba vidjeti da li će Vlada biti otvorena da novinarima omogući uvid u ono za šta su oni zainteresovani ili će to biti selektivna ponuda, dakle da se medijima nudi ono što Vladi odgovara da bude objavljeno“, navela je Brajović.

Ona je istakla da bi prisustvo na sjednicama Vlade trebalo da se omogući i ozbiljnim nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima korupcije, kriminala i privatizacije.

Bonus video: