Lukšić: Vjerujem u konsenzus NATO članica

Prema njegovim riječima, i predstojeća posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga biće prilika da se to objasni
60 pregleda 9 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.10.2015. 19:07h

Crna Gora treba da radi najbolje što može, i da ne prejudicira odluku koju u decembru treba da donese 27 članica NATO-a, ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, dodajući da vjeruje da će biti postignut konsenzus o pozivu za članstvo.

Lukšić je na Drugom Cetinjskom forum Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, kazao da su NATO integracije proces koji će da traje i nakon dobijanja pozivnice, prenosi Televizija Crne Gore.

“Jeste ohrabrujuće to što čujemo, ali utakmica se igra dok sudija ne odsvira kraj. To sa naše strane znači obavezu da radimo najbolje što možemo, i da ne prejudiciramo odluku 27 zemalja treba da je donese, ali ja zaista vjerujem da ima uslova da to bude konsenzus za poziv Crnoj Gori”, naveo je Lukšić.

On smatra da ima razloga za optimizam, a tome u prilog, kako je kazao, idu i ispitivanja javnog mnjenja koja pokazuju da sve veći broj građana podržava članstvo u Alijansi.

“Sve ukazuje na to da imamo vidljiv napredak, a zemlje sa kojim komuniciramo to prepoznaju. Jeste ohrabrujuće sve što čujemo, uz podsjećanje da ima još dva mjeseca do te odluke i posljednja stvar koja smije da se desi jeste da sada zdravo za gotovo uzmemo da će se nešto pozitivno ostvariti i zaboravimo na naše poslove. Naprotiv, mislim da je važno da shvatimo da se reforme ne završvaju ni početkom decembra, ulazimo u novu fazu sa novim obavezama”, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, i predstojeća posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga biće prilika da se to objasni.

“U ovoj fazi očekuje nas još dijaloga na promovisanju vrijednosti članstva u NATO-u. Ima još posla, kako bismo građanima objasnili prednosti članstva u NATO-u. Očigledno je da naš sistem očekuje još posla, kada su u pitanju standardi iz oblasti vladavine prava, to je proces koji će trajati duže, jer se vladavina prava ne uspostavlja preko noći”, kazao je Lukšić novinarima na Cetinju.

On je kazao i da je zadovoljan dinamikom kojom se ispunjavaju obaveze na putu ka Evropskoj uniji.

Bonus video: