Lukšić: Žabljak u vremenu krize sačuvao zavidan nivo finansijske stabilnosti

Premijer je najavio brzo usvajanje Prostorno urbanističkog plana opštine a nakon toga značajnu naplatu komunalnih naknada.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 12:55h

Premijer Igor Lukšić boravio je u radnoj posjeti Žabljaku i sa predsjednikom Opštine Isailom Šljivančaninom razgovarao o daljem razvoju ove sredine i pravcima kako organizovati dalje aktivnosti.

Lukšić je kazao da je Žabljak u vremenu krize sačuvao zavidan nivo finansijske stabilnosti, "osim određenog duga prema državi koji će se regulisati sa ministartstvom finansija i putem reprogramiranja".

"Ova sredina ima velike potencijale u oblasti turizma ali i poljoprivrede i drvoprerade.. Važno je da se skoncentrišemo u pravcu stvaranja uslova za dalji razvoj i tu je nekoliko veoma važnih projekata. Nakon proceduralnih kašnjenja vrlo brzo će početi gradnja mini obilaznice što je planirano kapitalnim budžetom za ovu godinu. Vlada će participacijom podržati napore Opštine da, u saradnji sa donatorima iz Slovenije, počnu radovi na izgradnji sportske dvorane i prečistača za otpadne vode", kazao je Lukšić.

Lukšić je kazao da je Žabljak u vremenu krize sačuvao zavidan nivo finansijske stabilnosti

On je dodao da je posebno mjesto u razgovorima imalo pitanje žabljačkih skijališta.

"Nedavno je Vlada definisala model rješavanja pitanja Ski centra "Durmitor", kompanije koja je dugo godina u stečaju a nikad transformisana, što je pravni kuriozitet. Okolnost je da ni privatizovano skijalište Štuoc nije valorizovano.

Pokrenuli smo postupak rješavanja tih pitanja tako što bi ski centar Savin kuk bio preuzet od strane Investiciono razvojnog fonda sa ciljem da se odmah pokrene postupak traženja partnera koji bi po modelu koncesija, dugoročnog zakupa ili privatizacije uložili sredstva u unapređenje tih sadržaja.

Najbliži model za rješavanje skijališta Štuoc je eksproprijacija i vidjećemo u kom pravcu je moguće najbrže organizovati te aktivnosti. Tu su i najave investitora da bi nakon ljetnje sezone trebao krenuti u projekat rekonstrukcije hotela "Planinka" što će značajno poboljšati turističku ponudu od zime 2012-2013 a možda i ranije", kazao je Lukšić i dodao da ga je obradovala informacija da se snažno razvija ratarska proizvodnja što ide u prilog povezivanju turizma i poljoprivrede kao lokalnog brenda.

Premijer je najavio brzo usvajanje Prostorno urbanističkog plana opštine a nakon toga značajnu naplatu komunalnih naknada.

Predsjednik Šljivančanin je bio još konkretniji i sa sigurnošću najavio da će najviši planski akt, skoro dvije godine od završetka javne rasprave biti usvojen na sjednici SO Žabljak tokom ovog mjeseca. Nakon toga slijedi donošenje nekoliko planova nižeg reda, kazao je Šljivančanin.

Galerija

Bonus video: