Lukšić: Zabrana izvoza pšenice, Srbiji će se vratiti kao bumerang

Dio Strategije Vlade Srbije za saradnju sa Srbima u Crnoj Gori nije najbolja poruka za izgradnju dobrosusjedskih odnosa, kazao je u Herceg Novom premijer Igor Lukšić.
107 pregleda 0 komentar(a)
Luksic, mandic, Foto: Slavica Kosić
Luksic, mandic, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.03.2011. 20:46h

On je rekao da se nadao da su djelimične promjene tog dokumenta znak da se ide u pravcu bolje saradnje i da je “možda jedan previd” uklonjen.

“Dio Strategije nije uopšte promijenjen i govori o aktivnostima koje vode cilju koji je samo izbrisan iz teksta”, konstatovao je Lukšić.

Najglasniji zagovornici borbe protiv organizovanog kriminala koji sjede u opoziciji bili su uzdržani ili su glasali protiv sporazuma, što otvara dilemu iskrenosti njihove podrške tom procesu, istakao je Lukšić

Iako je kazao da ne želi da komentariše stavove svojih kolega iz vrha vlasti, on je na taj način donekle oponirao blagom stavu šefa države Filipa Vujanovića, koji je prošlog petka, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Herceg Novom, rekao da je jedna odredba te Strategije “ulazila u Ustav Crne Gore vrijeđajući njegovo ustrojstvo čiji je esencijalni dio odredba da je ona građanska država”.

Vujanović je naglasio da je to “srpska vlada odmah ispravila” i da će se “sve ostalo u jednoj finoj i prijateljskoj atmosferi rješavati".

"Mi ćemo se snaći"

Srbija je izbrisala zahtjev da Srbi u Crnoj Gori budu konstitutivan narod, a u Strategiji je opstalo da će da plaća sveštenike SPC u Crnoj Gori, NVO i medije kako bi se promovisala srpska kultura.

Kao primjer loše komunikacije sa Beogradom Lukšić je naveo posljednje telefonske sjednice srpske vlade:

“Indikativno je da se na dvije telefonske sjednice Vlade Srbije donose odluke koje imaju implikacije na Crnu Goru u pretpopisnom vremenu – jedno je strategija, a drugo je odluka o zabrani izvoza pšenice i brašna kojom se krši CEFTA sporazum”.

“Ako želimo dobrosusjedske odnose onda je premijer Cvetković mogao da me kontaktira ili njihov ministar poljoprivrede našeg ministra i izrazi zabrinutost. Mi ćemo se snaći, kao što se snalazimo u mnogim drugim situacijama i na na efikasan način sve riješti. Ta odluka će biti ekonomski bumerang njenim zagovornicima u Srbiji”, ocijenio je premijer.

Je su li iskreni veliki borci protiv kriminala

Lukšić je apelovao na više dobre volje i komunikacije kako bi se problemi ubuduće lakše rješavali “bez nervoze i dilema koje se neminovno otvaraju kada se takve odluke donose”.

On vjeruje da će parlament danas ratifikovati sporazum sa Srbijom o međusobnom izručenju državljana optuženih za djela organizovanog kriminala, koji nije usvojen prošlog četvrtka zbog odsustva poslanika vlasti.

“Najglasniji zagovornici borbe protiv organizovanog kriminala koji sjede u opoziciji bili su uzdržani ili su glasali protiv sporazuma, što otvara dilemu iskrenosti njihove podrške tom procesu”, istakao je Lukšić.

Bonus video: