Lunaček: Nadam se da će Pozitivna Crna Gora postati snažna sila na političkoj sceni

Lunaček je uoči Osnivačkog kongresa Pozitivne Crne Gore poslala pozdravni govor
17 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 21:58h

Ulrike Lunaček, poslanica Evropskog parlamenta, je poručila da se nada da će partija Pozitivna Crna Gora biti snažna sila na crnogorskoj političkoj sceni i da će se se zalagati za zemlju bez korupcije, funkcionalnu ekonomiju i vladavinu prava.

Lunaček je uoči Osnivačkog kongresa Pozitivne Crne Gore poslala pozdravni govor čiji dio prenosimo integralno.

"U ime Evropskog parlamenta želim vam dobrodošlicu na Osnivački kongres Pozitivne Crne Gore. Kao član Evropskog parlamenta željela bih da iskažem da ja, kao i velika većina koja pripada ovom Parlamentu, snažno podržavamo dalju integraciju Zapadnog Balkana, to jest svih zemalja Zapadnog Balkana, u našu zajedničku Evropu i veoma me raduje što vidim da se u ovom trenutku u Crnoj Gori, zemlji koja sljedeća treba da otpočne pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, pojavljuje nova politička sila.

Svi mi, a i vi, znamo da Crna Gora još uvijek mora da učini mnogo u procesu pridruživanja i da će to i dalje biti jedan dugačak put, kao i da je za takav proces potrebna široka demokratska posvećenost, da su potrebni ljudi koji su spremni da progovore, koji se usuđuju da progovore i učestvuju u javnom životu kako bi učinili vašu zemlju boljim mjestom za život za svakog pojedinca; zemlju bez korupcije, sa ekonomijom koja funkcioniše, sa dobrim pravnim sistemom u okviru kojeg dominira vladavina prava, gdje su razlike između bogatih i siromašnih najmanje što mogu biti, sa nezavisnim medijima, vodećim i opozicionim partijama koje kritiku doživljavaju kao neizostavni dio demokratije, a ne kao prijetnju, sa jednakim pravima i mogućnostima žena i muškaraca, sa jednakim pravima i bez diskriminacije svih manjina, bilo etničkih, seksualnih ili nekih drugih.

Kao izvjestilac iz sijenke svoje političke grupe Zelenih, posebno bih željela da pomenem činjenicu da je Crna Gora prelijepa zemlja, i vi to znate. Ona je ekološka država i to je sadržano u vašem Ustavu.

Crna Gora obiluje predivnim pejzažima, planinama, kanjonima, rijekama, zanosnom obalom i plažama na kojima Vam drugi, poput mene koja potičem iz kontinentalne zemlje, zavide. Međutim, ta ljepota se mora zaštiti; prirodno okruženje se mora zaštiti.

Iskreno se nadam da će Pozitivna Crna Gora postati snažna sila na crnogorskoj političkoj sceni i da će obuhvatiti sva pitanja koja sam ranije pomenula.

Željela bih da Vam na Osnivačkom kongresu poželim puno energije i izdržljivosti, kao i da uživate u radu u okviru vašeg novog pokreta, te da ga učinite uspješnim, ne samo za Vašu državu, već i za našu zajedničku Evropsku uniju", zaključuje u poruci Lunaček.

Bonus video: