Mandić: Nećemo se šetati po Skupštini dok su nam kolege u zatvoru

Mandić je naveo da su na kolegijumu predočili sve činjenice vezano za “brutalno, neljudsko i nesojsko hapšenje Nebojše Medojevića”
288 pregleda 42 komentar(a)
Demokratski front, DF,  Andrija Mandić, Milan Knežević, Branko Radulović, Foto: Filip Roganović
Demokratski front, DF, Andrija Mandić, Milan Knežević, Branko Radulović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.11.2018. 18:33h

Predsjednik NOVA i jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić kazao da će partija sačekati odluku Apelacionog suda o ukidanju pritvora Nebojši Medojeviću, prije nego što preduzme dalje korake.

Mandić je na konferenciji za medije, nakon sjednice kolegijuma, istakao da se poslanici DF-a "neće setati po Skupštini dok su im kolege u zatvoru".

On je kazao da su na kolegijumu imali predlog koji je trebalo da snažno osudi ponašanje prema Medojeviću i Kneževiću, ali da iz DPS-a nijesu željeli to da osude.

“Dogovorili smo se da sačekamo ovih 48 sati...i da se potom svi odredimo prema odlukama koje mogu da poremete sve što je do sada izgrađeno u proteklih nekoliko mjeseci, kada smo tražili zajednički put”.

Istakao je da su na kolegijumu predočili sve činjenice vezano za “brutalno, neljudsko i nesojsko hapšenje Nebojše Medojevića”.

“Mi ne pristajemo i nikada nećemo pristati da budemo na ovakav način zgaženi od pravosuđa”, kazao je Mandić.

On je odgovarajući na novinarsko pitanje da li će bojkotovati rad parlamenta, rekao da čekaju odluku Apelacionog suda.

Istakao je da iza odluke Višeg suda da se dvojica poslanika DF-a sprovedu u zatvor, stoje “određeni krugovi”, koji ne žele da dođe do dogovora u Crnoj Gori, niti žele da se ispune zahtjevi koje ima DF, ne samo vezano za izborno zakonodavstvo nego i za ambijent kojim treba preurediti ovu zemlju.

U toku zasijedanja kolegijuma su, kako je istakao, insistirali da se zna tačno vrijeme do kada će biti odgovoreno na žalbu koju su danas podnijeli advokati Medojevića i Milana Kneževića. Naglasio je da su dobili odgovor da će odluka biti donešena najkasnije u roku od 48 sati.

“Pretpostavljamo da će možda i ranije biti saopštena odluka, koja ne može ni počemu da se razlikuje od prve odluke koju je donio Apelacioni sud, gdje su jasno navedeni razlozi zbog čega vijeće Višeg suda nije moglo da postupi na onaj način i da odlučuje po žalbi Specijalnog državnog tužilaštva u odnosu na odluku koju je saopštio istražni sudija Višeg suda”, kazao je Mandić.

On je ocijenio da se neko drznuo da za javno izgovorenu riječ u parlamentu, prvi put u istoriji Crne Gore primijeni odredbu da se “svjedok muči i drži u zatvoru dok navodno ne saopšti više od onoga što je saopštio pred Tužilaštvom”.

“Zamislite čovjeka koji ima imunitet, poslanika Skupštine, predstavnika naroda, da se zaobiđu sve te odredbe koje ga štite u vršenju njegovog posla i da se na brutalan način povede u Spuž, kako bi se prisilio i ponizio i kako bi neko iz pravosuđa likovao u odnosu na nas koji smo poslanici i predstavnici naroda u Skupštini”, kazao je Mandić.

On se zahvalio pristalicama DF-a koji su izražavali solidarnost i tražili konkretnu akciju, “da budu strpljivi i da sačekaju odluku Apelacionog suda”.

Poslanik DF-a Milan Knežević je istakao da Medojević i on nijesu odbili da svjedoče, već da su to dva puta učinili u Specijalnom državnom tužilaštvu. Prvi put su, kako je pojasnio, kažnjeni po 1.000 eura, a drugi put je Specijalni državni tužilac zatražio od istražnog sudije da im se odredi pritvor.

Knežević je kazao da je specijalna tužiteljka Stojanka Radović, ako nije bila zadovoljna njihovim iskazima, imala mogućnost da im promijeni status, 'prevede' u osumnjičene i prijavi ih za lažno prijavljivanje i da potom Skupština odlučuje o skidanju imuniteta.

“Istražni sudija je donio odluku da nema nikakvih elemenata za određivanje pritvora, a Specijalni državni tužilac se, protivno Zakonu o krivičnom postupku, žalio na tu odluku Višem sudu koji je donio odluku da Medojević i ja budemo “stavljeni u zatvor”dva mjeseca”, kazao je Knežević.

On je istakao da se procedura i realizacija “stavljanja u zatvor” još nije našla ni u Zakonu o krivičnom postupku niti u krivičnom zakoniku, “zbog čega je odluka koju je donio Boris Savić sa sudijama prva u istoriji crnogorskog pravosuđa gdje se jedan svjedok stavlja u zatvor i pokušava natjerati svjedok da da svjedoči na način kako to zahtijeva Specijalni državni tužilac”.

Poslanik DF-a Branko Radulović je kazao da određenim strukturama vlasti zatočenih institucija i kriminogenih struktura ne odgovaraju istinske reforme u Crnoj Gori.

“Ne odgovara im da institucije budu nezavisne, da izbori budu slobodni, da revizija svih onih činova za prethodnih 27 godina bude prioritetna aktivnost za izgradnju održive i demokratske Crne Gore”, rekao je Radulović.

Način na koji je Medojević uhapšen, ocjenjuje Radulović, pokazuje “nešto što nikada nije bilo u Crnoj Gori”:

“ Siguran sam da poslije 48 sati ništa neće biti isto u Crnoj Gori”.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da će se Apelacioni sud izjasniti u roku od 48 sati na podnijetu žalbu za ukidanje pritvora Medojeviću.

Medojević je po nalogu Višeg suda uhapšen nakon sjednice Skupštine, na kojoj je usvojena Rezolucija kojom su odluke Podgoričke skupštine iz 1918. proglašene ništavnim.

Viši sud: Primijenili smo mjeru prinude, Medojević i Knežević neće da ispune građansku dužnost >>>

Galerija

Bonus video: