Mandić: SDP ima dovoljno razloga da raskine koaliciju sa DPS

Mandić je ocijenio da su najnovije najave neizglasavanje budžeta od poslanika SDP-a, još jedan signal da je realno očekivati vanredne izbore naredne godine
160 pregleda 29 komentar(a)
Andrija Mandić, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Andrija Mandić, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2013. 12:29h

Jedinstvena opoziciona lista dobra je formula za nastup na svim izborima, rekao je lider Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, ocjenjujući da Socijaldemokratska partija (SDP) ima dovoljno razloga da raskine vladajuću koaliciju.

Mandić smatra da skraćene opozicione koalicije očigledno nijesu dale očekivane rezultate na poslednjim lokalnim izborima.

Komentarišući razjedinjenost u vladajućoj koaliciji, Mandić je rekao da je siguran da je svakome postalo jasno da je DPS vlast, a da su SDP i stranke manjina više "statirajući sporedni elementi"

On je ocijenio da je jedinstvena lista svih opozicionih stranaka snažna poruka biračima i dobra formula za svake izbore.

"Takođe je činjenica da je okupljanjem svih opozicionih stranaka oko lidera Demokratskog fronta, Miodraga Lekića na predsjedničkim izborima ostvarena pobjeda nad režimskim kandidatom", naveo je Mandić.

Upitan šta je glavni razlog poraza opozicije na izborima na Cetinju i Mojkovcu, Mandić je rekao da je Lekić najbolje definisao "čokoladne pobjede" Demokratske partije socijalista.

"Naš posao je da uporno radimo na popravljanju opozicionih struktura kako bi bili spremni za preuzimanje vlasti, jer se proces promjena koji se poodavno završio u svim bivšim komunističkim zemljama mora dogoditi i Crnoj Gori", rekao je Mandić.

SDP da se vrati izvornim principima

Komentarišući razjedinjenost u vladajućoj koaliciji, Mandić je rekao da je siguran da je svakome postalo jasno da je DPS vlast, a da su Socijaldemokratska partija (SDP) i stranke manjina više "statirajući sporedni elementi".

On smatra da bi DPS odavno "bio preseljen u opoziciju", da su u prošlosti pojedine opozicione stranke imale više kondicije i da su bile malo upornije u zastupanju proklamovanih principa o smjenivosti vlasti.

"SDP je na poslednjim izborima imao priliku da se na djelu uvjeri da DPS realizuje plan za izbornu krađu koji je utvrdio Glavni odbor te stranke, a čije djelove smo saznali iz afere Snimak""

On je ocijenio da je za očekivati da te stranke promijene odnos prema DPS-u i da se vrate svojim izvornim principima.

"Jer je svima postalo jasno da je uloga "partnera" isključivo u funkciji podjele odgovornosti za loše političke i ekonomske poteze lidera DPS-a i paravan za prikrivanje šefova organizovanog kriminala", dodao je Mandić.

On smatra da se teško može govoriti o fer izborima ukoliko se ne usvoje izmjene izbornog zakonodavstva i opozicioni predlozi iz Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces.

"Snažno se zalažemo da se rešenja radne grupe primijene već na lokalnim izborima koji slijede. Sve drugo bi bio signal da se priprema nova podvala", kazao je Mandić.

"Ako nijesu bili saučesnici u nedozvoljenim radnjama i drugim mahinacijama režima imaju dovoljno razloga da raskinu koaliciju"

"Međutim, DPS raznim eskivažava kupuje vrijeme i očigledno vješto manipuliše sa koalicionim partnerima", kazao je Mandić.

Mandić je ocijenio da su najnovije najave neizglasavanje budžeta od poslanika SDP-a, još jedan signal da je realno očekivati vanredne izbore naredne godine.

On je naveo da je SDP na poslednjim izborima imao priliku da se na djelu uvjeri da, kako je kazao, DPS realizuje plan za izbornu krađu koji je utvrdio Glavni odbor te stranke, "a čije djelove smo saznali iz afere Snimak".

"Sve je to primjenjeno ne samo na opozicione glasače već i na samom SDP-u i drugim koalicionim partnerima DPS-a", rekao je Mandić.

On je dodao da su ranije u SDP-u, prilikom proslava, kako je naveo, zajedničkih "čokoladnih pobjeda", o tim metodama nešto bar znali ili čuli od koalicionih partnera.

"Ako nijesu bili saučesnici u nedozvoljenim radnjama i drugim mahinacijama režima imaju dovoljno razloga da raskinu koaliciju", rekao je Mandić.

Bonus video: