Mandić: Snaga srpske solidarnosti pokazala najljepše lice; Dodik: Tražićemo referendum o statusu RS

Mandić je "zahvalio svima koji su stali uz Srbe u Crnoj Gori"
12778 pregleda 56 komentar(a)
Mandić, Foto: Savo Prelević
Mandić, Foto: Savo Prelević

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, rekao je poslije sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s liderima Srba iz regiona i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejom, da je "srećan jer je snaga srpske solidarnosti pokazala najljepše lice" poslije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Mandić je "zahvalio svima koji su stali uz Srbe u Crnoj Gori".

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je odlukama Ustavnog suda BiH "pređena crvena linija" i da u Republici Srpskoj "jača saznanje da treba rješavati pitanje statusa".

"Mi nećemo destabilizovati situaciju. Imamo dosta mogućnosti da branimo svoja prava u institucijama. Na kraju, narod će odlučiti. Tražićemo da se putem odluke naroda, referenduma, odluči o statusu Republike Srpske (RS)", rekao je Dodik.

Ocijenio je da je problem u Ustavnom sudu BiH i stranim sudijama u njemu, koje, prema Dodiku, zajedno s bošnjačkim sudijama glasaju protiv RS.

"Ranije donijeta deklaracija SDA da se uruši RS se primjenjuje tako što su putem odluka Ustavnog suda zašli ne samo u simbole, nego i u imovinu RS", rekao je Dodik.

Dodao je da poništenje ranije sudske odluke da imovina pripada entitetima ima podršku zapadnih zemalja.

Po riječima Dodika, "trenutna konfiguracija Ustavnog suda nije prihvatljiva" i strane sudije "moraju biti odstranjene" iz te najviše sudske instance u BiH.

Bonus video: