MANS: ASK da pokrene postupak protiv Đukanovića

"Postoji sumnja da javni funkcioner Milo Đukanović u svom izvještaju, u dijelu 'prihoda, premija i dobitaka ostvarenih na osnovu drugog posla, djelatnosti, aktivnosti rente ili drugih izvora', nije naveo prihod po osnovu poklona od Atlas banke u iznosu od najmanje 16.741,24 eura“, navodi se u obrazloženju
2352 pregleda 7 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović

MANS je danas Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) podnio zahtjev za pokretanje postupka u kojem će utvrditi da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio Zakon o sprječavanju korpucije jer postoji sumnja da u izvještaju o prihodima i imovini nije naveo prihod po osnovu poklona od Atlas banke u iznosu od najmanje 16.741,24 eura, saopšteno je iz MANS-a.

U obrazloženju zahtjeva MANS navodi da u ovom slučaju postoji sumnja u povrede odredbi Zakona o sprječavanju korupcije jer Đukanović u godišnjem izvještaju o prihodima i imovini po prestanku funkcije predsjednika Vlade od 28.12.2018. godine nije naveo potpune podatke u skladu sa članom 23 stav 2 Zakona. Tim članom je propisano da je javni funkcioner dužan da u izvještaju navede tačne i potpune podatke.

„Postoji sumnja da javni funkcioner Milo Đukanović u svom izvještaju, u dijelu 'prihoda, premija i dobitaka ostvarenih na osnovu drugog posla, djelatnosti, aktivnosti rente ili drugih izvora', nije naveo prihod po osnovu poklona od Atlas banke u iznosu od najmanje 16.741,24 eura“, navodi se u obrazloženju.

MANS podsjeća da je u novinskom tekstu "Knežević preko Atlas banke pokrivao i Milove lične račune", objavljenog u "Vijestima" 22. januara 2019. godine navedeno da je Đukanović imao VIP rivolving karticu Atlas banke broj 505000000000432691 koju je koristio za plaćanje ličnih troškova. Ovom karticom Đukanović je uzimao i koristio novac bez ograničenja i bez odgovorajućih garancija.

"U tekstu su navedeni i prikazani pismeni dokazi koji potvrđuju da je dug koji je Đukanović napravio korišćenjem ove kartice plaćen iz aktive Atlas banke, odnosno da je izmiren preko ugovora o prenosu osnivačkog udjela u firmi Rekreaturs Budva Atlas banci. Udio u Rekreatursu ustupile su Atlas banci firme Atlas Invest iz Podgorice i VB Holding sa Kipra. Takođe, postoji sumnja da se radi o poklonu koji Đukanović, u smislu člana 16 stav 1 Zakona o sprječavanju korupcije, kao javni funkcioner nije smio da primi i koji je, na osnovu člana 17 istog zakona, bio dužan da odbije, da sačini izvještaj i dostavi ga organu vlasti u kome vrši funkciju i da poklon vrati ili preda u državnu imovinu, što nije uradio. Ovaj poklon nije evidentiran i dostavljen Agenciji za sprječavanje korupcije u smislu obaveze propisane članom 19 istog zakona", saopšteno je iz MANS-a.

Iz MANS-a su kazali da je članom 103 stav tog zakona propisano da će se novčanom kaznom od 500 eura do 2.000 eura kazniti javni funkcioner ako ne navede u izvještaju tačne i potpune podatke, ako primi novac, hartije od vrijednosti ili dragocjeni metal, bez obzira na njihovu vrijednost ili primi poklon koji nije protokolarni ili prigodni, ako u toku jedne godine primi više poklona od istog poklonodavca, čija je ukupna vrijednost veća od 50 eura, ili ako u tom vremenu primi poklone od više poklonodavaca čija je vrijednost veća od 100 eura.

"Novčana kazna od 500 eura do 2.000 eura propisana je za funkcionera i ako ne sačini ili ne dostavi organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju pisani izvještaj o ponudi poklona koji ne smije da primi, i u roku od osam dana ne preda poklon organu vlasti u kojem vrši javnu funkciju", saopštili su iz MANS-a.

MANS zahtijeva da "Agencija od javnog funkcionera Mila Đukanovića zatraži da u roku od 15 dana dostavi pisano izjašnjenje na navode iz ovog zahtjeva, a zatim da ovlašćeni službenik Agencije sprovede usmenu raspravu za koju će pribaviti dokaze navedene u novinskom tekstu Vijesti."

"Na raspravu ASK treba da pozove ovlašćenog predstavnika podnosioca zahtjeva i provede dokaze radi utvrđivanja činjenica i okolnosti i zatim u roku od 15 dana od okončanja postupka dostavi direktoru ASK-a obrazloženi predlog odluke, a da direktor Agencije, na osnovu člana 38 stav 2 Zakona o sprječavanju korupcije, u roku od 8 dana od dostavljanja predloga donese odluku da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio odredbe ovog zakona", zaključili su iz MANS-a.

Bonus video: