MANS: DIK nastavlja da donosi političke odluke bez rasprave

Da rad DIK-a nema osnova u zakonu, kazali su u MANS-u, "najbolje pokazuje sjednica koja je počela danas ranije, u 16.40 časova"
60 pregleda 4 komentar(a)
Izbori, Foto: Savo Prelević
Izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2014. 20:25h

Državna izborna komisija nastavila je sa praksom ekspresnog odbijanja prigovora bez rasprave i samo pukim političkim glasanjem, saopšteno je iz Mreže za afrimaciju nevladinog sektora (MANS).

"Danas je DIK oborila i rekord u brzini odlučivanja jer je prihvatila nezakonitu praksu Izborne komisije Glavnog grada da istovremeno odlučuje o više prigovora, za više povreda, na više biračkih mjesta", navode iz te organizacije.

Da rad DIK-a nema osnova u zakonu, kazali su u MANS-u, "najbolje pokazuje sjednica koja je počela danas ranije, u 16.40 časova".

"Na toj sjednici DIK je razmatrala prigovor SNP-a koji se odnosio na povredu izbornih prava na biračkim mjestima u Tuzima. Rasprava po prigovoru SNP-a trajala je preko sat vremena i nakon iscrpne rasprave prigovor je usvojen i poništeni su izbori.

Prigovore drugih izbornih lista koji su se odnosili na istu povredu na istom biračkom mjestu, DIK je bez rasprave odbila. Tako je DIK pokazala da odluke ne donosi na osnovu zakona, već na osnovu političkih dogovora i kalkulacija koje vladajuća partija pravi sa SNP-om", navode iz MANS-a.

Predstavnici te dvije partije u DIK-u, kako su kazali, glasaju da se odbiju prigovori drugih izbornih lista, a zatim glasaju i da se usvoji prigovor SNP-a za istu povredu na istom biračkom mjestu i poništavaju izbire.

"Takođe, do sada se na sjednicama DIK-a vodila ozbiljna rasprava samo o prigovorima koje su podnijeli DPS i SNP. Različita metodologija rada kada se odlučuje o prigovorima DPS-a i SNP-a u odnosu na prigovore svih ostalih subjekata i različito odlučivanje u istim situacijama zavisno od toga ko je podnio prigovor, bez sumnje pokazuje da se preko DIK-a ne štite izborna prava već sprovode nezakoniti politički dogovori DPS-a i SNP-a", navodi se u saopštenju MANS-a.

Bonus video: