MANS: Kazaćemo poslanicima SNP-a šta je Damjanović mogao da uradi

Oni ukazuju da je Damjanović propustio da otkrije ono što je otkrila mreža istraživačkih novinara iz regiona u vezi Prve banke
62 pregleda 69 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2012. 17:21h

MANS će nakon posjete Glavnom odboru Socijalističke narodne partija, posjetiti i poslanički klub te partije u Skupštini Crne Gore i tom prilikom ponoviti razloge za izlazak iz parlamenta.

"Pored činjenice da ostankom u Parlamentu poslanici nastavljaju da pružaju legitimitet toj insituciji da nastavi da usvaja odluke Vlade Crne Gore koje su na štetu interesa građana, MANS će ukazati i na činjenicu da je kontrolna fukncija ovog doma umnogome obesmišljena te da su, nažalost, pojedini poslanici i opozicionih partija dali svoj oprinos tome", navode iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Oni ukazuju da je Damjanović propustio da otkrije ono što je otkrila mreža istraživačkih novinara iz regiona u vezi Prve banke, a na odgovor poslanika SNP-a, Nevena Gošovića, da je odbor ograničen u kontroli, u MANS-u smatraju da je to još jedan razlog da se bojkotuje parlament, i da je "poziv za napuštanje zarobljene Skupštine apsolutno opravdan te da je kontrolna funkcija ove institucije u potpunosti obesmišljena".

U MANS-u ukazuju da je Damjanović ipak mogao da preduzme "mnogo mjera i aktivnosti", a sjutra će poslanike SNP-a upoznati sa konkretnim koracima koji su se mogli preuzeti da je Damjanović "radio svoj posao".

SNP: Pozivu MANS-a se niko nije odazvao

Pozivu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za izvođenje performansa ispred prostorija Socijalističke narodne partije (SNP) osim nekoliko aktivista te nevladine organizacije (NVO), nije se odazvao niko od građana, niti od članova ili simpatizera te stranke, saopšteno je iz SNP-a. To, kako su ocijenili iz SNP-a, jasno govori i o tome koliko je ozbiljno shvaćen taj MANS-ov „spektakl“.Predstavnici MANS-a održali su performans ispred prostorija SNP-a i pozvali tu partiju da napusti parlament, i da na taj način, prestane da daje legitimitet insituciji koja, kako smatraju, ne radi u interesu građana.Iz SNP-a su podsjetili da su danas potpredsjednik stranke Neven Gošović, njen direktor Vladimir Vujović i šef medijskog centra Dragan Koprivica primili u stranačkim prostorijima aktiviste MANS-a, organizatore performansa te NVO.Koprivica je, kako se navodi, ukazao aktivistima MANS-a da put kojim ide ta NVO predstavlja mukotrpnu trasu SNP-a već drugu deceniju. „SNP je na svojim plećima iznijela najteži teret u borbi za demokratiju kada je to bilo najteže, i s mnogo više rizika i po građansku sigurnost, i da SNP nije, niti će skretati sa puta istine i borbe za vladavinu prava u Crnoj Gori“, kazao je Koprivica

"Razdvajanje žita od kukolja"

Aktivisti MANS-a organizovali su "veliko proljećno čišćenje i razdvajanje žita od kukolja" u sjedištu SNP-a.

Nekoliko metli "donirali" su Glavnom odboru kako bi im pomogli da lakše donesu odluku o napuštanju Skupštine Crne Gore i eliminisanju "činovnika organizovanog krimimala" iz svojih redova.

Aktiviste MANS-a su u partiji dočekali funkcioneri SNP-a Neven Gošović, Dragan Koprivica i Vladimir Vujović.

"Vaša partija je bitan činilac u smjeni ove vlasti, a vaš poslanik ne bi trebao da se sakriva iza partije", kazao je Dejan Milovac iz MANS-a, aludirajući na poslanika SNP-a i predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandra Damjanovića.

Iz MANS-a su ranije kazali da je Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, na čelu sa njegovim predsjednikom, poslanikom Aleksandrom Damjanovićem, sredinom maja 2010. godine posjetio Prvu banku kako bi utvrdili kako je ova banka utrošila sredstva za koja su glasali poslanici u Skupštini.

"Iako je potvrđeno da je ova banka ozbiljno kršila zakone, nenamjenski upravljala državnim depozitima, davala kredite povezanim licima, delegacija Skupštine koju su, predvođeni Damjanovićem činili poslanici DPS, Zarija Franović i današnji guverner CBCG Radoje Žugić, nije registrovala bilo koje od pomenutih kršenja.

Smatramo da Skupština Crne Gore više ne može da ostvaruje kontrolnu funkciju, kao jednu od svojih osnovnih funkcija, jer je zarobljena unaprijed dogovorenim odlukama i rješenjima koja u Parlamentu promovišu i zastupaju poslanici vladajuće partije, ali i pojedinci iz opozicionih klupa.

Zbog toga smatramo da je vrijeme da svi pošteni i časni poslanici koji nemaju veza sa mafijom, odmah napuste parlament i na taj način pokažu da više ne žele da daju legitimitet odlukama koje se donose na štetu građana i javnog intreresa", navodi se u ranijem saopštenju MANS-a.

Neven Gošović je ispred SNP-a kazao da im takvi rekviziti ne trebaju i da je MANS iznio niz kvalifikacija na račun njihovog poslanika za šta očekuju jasne činjenice. Gošović je ponovio da za razliku od jedne nevladine organizacije, oni odluke važne moraju donositi na organima partije, na kojem će se izjasniti i o pozivu na bojkot parlamenta.

Video: Zoran Bojović

Galerija

Bonus video: