MANS: Odbijeni svi prigovori i za ponovljene izbore u Danilovgradu i Podgorici

Posmatrači MANS zabilježili da se ponavljaju gotovo iste vrste nepravilnosti koje su registrovane i tokom izbora održanih 25. maja
2 komentar(a)
Danilovgrad izbori, Foto: Zoran Đurić
Danilovgrad izbori, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.06.2014. 14:19h

Opštinska izborna komisija Danilovgrada i Izborna komisija Glavnog grada su odbacile svih 67 prigovora na regularnost ponovljenih izbora koje su zabilježili posmatrači Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), saopšteno je iz te organizacije.

"Time je nastavljena praksa koju su organi zaduženi za nadgledanje izbora uspostavili nakon 25. maja i kojom su pokazali da ih ne interesuju činjenice i dokazi, već prije svega politički interesi i partijska direktiva", navodi se u saopštenju.

Tokom ponovljenih izbora na ukupno 6 biračkih mjesta u Podgorici i Danilovgradu, posmatrači MANS-a su, kako podsjećaju iz te organizacije, zabilježili da se ponavljaju gotovo iste vrste nepravilnosti koje su registrovane i tokom izbora održanih 25. maja.

"Ponovo je na biračkim mjestima i oko njih bilo primjećeno vođenje nezakonite evidencije, pojedini birači su javno glasali, bilo kršenja procedure glasanjem pute pisma i ponovo su glasala lica kojima je registrovan nevidljivo mastilo na rukama. Sve ove nepravilnosti su uredno registrovane od strane posmatrača MANS-a i prijavljene u skladu sa zakonom. Iako su članovi izbirnih komisija imali i više nego dovoljno dokaza da procesuiraju izborne nepravilnosti, ponovo su se odlučili da zažmure na očita kršenja zakona i odbace sve prigovore. Ovakav način rada institucija zaduženih za praćenje izbornog procesa govore u prilog tvrdnjama da Zakon o izboru poslanika i odbornika ne funkcioniše na pravi način, te da su institucije potpuno zarobljene političkom matematikom koja ih onemogućava da donose odluke koje su zasnovane na zakonu, a ne interesima pojednih partija", navode u MANS-u.

Bonus video: