MANS pominjao Marovića i Gvozdenovića čelnicima Evropske komisije

“Posebno smo podvukli kontinuirani nedostatak političke volje za borbu protiv korupcije"
0 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.05.2011. 18:45h

Nedostatak političke volje za obračun sa korumpiranim zvaničnicima, neadekvatna borba sa korupcijom i kriminalom, loša koordinacija policije sa sudovima i tužilaštvom, zabrinjavajući nivo slobode govora - slika je Crne Gore, koju je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora predala Briselu.

Predstavnici MANS-a na poziv Evropske komisije održali su u Briselu sastanak sa predstavnicima Generalnog direktorata za proširenje Evropske unije.

U okviru razgovora na temu demokratije, vladavine prava, reforme pravosuđa, civilnog društva i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, MANS je ukazao na ključne probleme Crne Gore u procesu ispunjavanja uslova za pridruživanje Uniji.

Podvukli nedostatak političke volje

U saopštenju programskog direktora za urbanizam Dejana Milovca piše da su domaćinima predočili rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ukazali na zabrinjavajuću činjenicu da je implementacija mjera iz Akcionog plana na izuzetno niskom nivou.

Problem korupcije i organizovanog kriminala u sektoru urbanizma nešto je na što se MANS posebno osvrnuo

“Posebno smo podvukli kontinuirani nedostatak političke volje za borbu protiv korupcije na najvišim nivoima vlasti, što ilustruje i slučaj Zavala, koji, ni nakon preko dvije godine istrage, nije rezultirao poketanjem postupka protiv Svetozara Marovića i bivšeg ministra urbanizma Branimira Gvozdenovića, iako postoji dovoljno osnova da tužilaštvo preispita njihovu ulogu u kompletnoj aferi”, navodi se u saopštenju.

Procesuiranje fokusirano na "sitne ribe"

Problem korupcije i organizovanog kriminala u sektoru urbanizma, kaže se u saopštenju, nešto je na što se MANS posebno osvrnuo, imajući u vidu kontinuirano ukazivanje Evropske komisije da je korupcija u ovom sektoru posebno zabrinjavajuća.

“Posebno je alarmanta činjenica da je specijalni istražni tim sproveo samo četiri istrage"

“Iako je nelegalna gradnja definisana kao krivično djelo još 2008, dosadašnja praksa u procesuiranju ovog krivičnog djela je i dalje fokusirana na takozvane 'sitne ribe', dok krupni investitori od čije nelegalne gradnje ima i najviše štete u prostoru i dalje nisu procesuirani”, tvrde u toj NVO.

Ukazali su, kako piše, i na lošu saradnju policije sa drugim organima u borbi protiv korupcije, “hroničan nedostatak političke volje unutar same policije, naročito na poziciji direktora Uprave Veselina Veljovića” i to ilustrovali slučajem Darka Šarića.

U vezi sa reformom pravosuđa, MANS je ukazao na izuzetno nizak nivo transparentnosti rada sudova

Brisel je obaviješten i da nije bilo pravosnažno konfiskovane imovine stečene kriminalom, dok je vrijednost privremenoblokirane imovine manja od milion eura.

“Posebno je alarmanta činjenica da je specijalni istražni tim sproveo samo četiri istrage i dvije finansijske istrage u cijeloj 2010. godini”, ističe se u saopštenju.

Sudovi "njeguju" praksu skrivanja svojih presuda

U vezi sa reformom pravosuđa, MANS je ukazao na izuzetno nizak nivo transparentnosti rada sudova, te činjenicu da pojedini sudovi u Crnoj Gori i dalje 'njeguju' praksu skrivanja svojih presuda od javnosti.

U saopštenju se navodi da je MANS u Briselu ukazao na zabrinjavajući trend u procesima protiv novinara

Što se tiče transparentnosti rada Vlade, MANS je u Briselu saopštio da je i nova Vlada zadržala praksu koju je uspostavio bivši premijer kada je u pitanju objavljivanje informacija o ključnim odlukama koje donosi Vlada i to potkrijepili slučajem “Valdanos”.

“Slična situacija je i sa informacijama koje bi ukazale na stvarne troškove, ali i rizike od izgradnje novih energetskih objekata u Crnoj Gori. Istakli smo da postoji određeni napredak u saradnji Vlade sa nevladinim sektorom, ali da je ona još deklarativna i veoma često uslovljena osjetljivošću teme o kojoj se radi”, kažu iz te NVO.

U dijelu koji se odnosi na crnogorski parlament, MANS je potencirao nedovoljno iskorišćenu kontrolnu funkciju parlamenta, kao i neinstitucionalizovanu saradnju sa građanima.

I kriminalci počeli da podnose tužbe

U saopštenju se navodi da je MANS u Briselu ukazao na zabrinjavajući trend u procesima protiv novinara i aktivista NVO sektora:

Informacije koje su predstavnici MANS-a proslijedili Briselu dio su komentara koji će biti upućeni Evropskoj komisiji

“Gdje nakon javnih fukcionera, tužbe sve češće podnose i pojedinci, koji su označeni kao pripadnici organizovanog kriminala”.

“Praksa Evropskog suda za ljudska prava koja se odnosi na slobodu govora, ne predstavlja značajniju zaštitu za kritičara vladinih politika, jer crnogorski sudovi nemaju naviku da je dosljedno primjenjuju”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su informacije koje su predstavnici MANS-a proslijedili Briselu na sastanku dio komentara koji će biti upućeni Evropskoj komisiji u susret izradi mišljenja i novog izvještaja Komisije o napretku Crne Goreza za ovu godinu.

Bonus video: