MANS predložio Bulatovića za člana Komisije

Komisija nije prihvatila inicijativu MANS-a da Vlada nastavi proces kriminalizacije nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera
106 pregleda 7 komentar(a)
Duško Marković, Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.05.2013. 20:22h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predložila je da predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju, Predrag Bulatović, bude novi član Nacionalne komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je predsjednik Komisije Duško Marković ocijenio prihvatljivim.

Marković je, na sjednici Nacionalne komisije, kazao da bi Vlada, povodom te inicijative, mogla da preispita i strukturu Komisije jer, kako je naveo, što ih bude više, lakše će podijeliti teret novih izazova.

"Zašto nemati i akademsku zajednicu i neke druge strukture koje mogu dati snažan doprinos unaprjeđenju politika i realizaciji obaveza iz tih politika radeći u Nacionalnoj komisiji", rekao je Marković, prenosi Televizija Crne Gore.

Član komisije Aleksandar Damjanović ocijenio je da bi trebalo povećati i nadležnosti Komisije.

"Čini mi se da ni izbliza nijesmo iskoristili prostor, ni kroz dinamiku rada, ni kroz odluke, ni kroz ono što smo ispustili, da damo mnogo veći doprinos borbi protiv korupcije i kriminala", kazao je Damjanović.

Komisija nije prihvatila inicijativu MANS-a da Vlada nastavi proces kriminalizacije nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera.

Diskusiju o toj inicijativi obilježila je žučna rasprava izvršnog direktora te nevladine organizacije Vanje Ćalović i Markovića, koji je upozorio da ne podiže ton jer nije "na protestnom mitingu MANS-a".

Marković je kazao da država ionako u zakonima ima dovoljno oružja za borbu protiv nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera.

Komisija je raspravljala i o slučaju Nasera Keljmendija, a iz Tužilaštva je saopšteno da su u slučaju Keljmendijeve divlje gradnje u Ulcinju iskorišćene sve zakonske mogućnosti, i da su, na osnovu podataka kojima su tada raspolagali, donijeli odluku o aktiviranju instituta odloženog gonjenja.

Iz tužilaštva su objasnili da je to bilo najbolje moguće rješenje, jer u tom trenutku nijesu znali da se protiv Keljmendija u drugim državama vode istražni postupci, a za divlju gradnju bi dobio najviše uslovnu kaznu.

Ćalović je upitala predstavnike Tužilaštva jesu li, makar, pošli na Internet i ukucali Keljmendijevo ime da vide o kome se radi i da shvate da je to čovjek koga nekoliko zemalja istražuje zbog teških krivičnih djela.

Specijalni tužilac Đurđina Ivanović kazala je da kvalifikacije koje Ćalović daje sa aspekta njene NVO "ne mogu za tužioca značiti ono što treba da znače u krivično-pravnom i u smislu dokazivanja krivičnog djela, osim onih činjenica i dokaza koji su u procesnom smislu važni za tužioca".

Bonus video: