MANS: Prizemne izjave dokaz da se u NSD plaše javnog objavljivanja finansija

Čelnici NSD su, kako ističu iz MANS-a, i sami zbog takvih stvari prozivali svoje političke protivnike, ali kada je riječ o njihovim finansijama "imaju druge aršine"
61 pregleda 11 komentar(a)
MANS logo, Foto: Facebook.com
MANS logo, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 05.04.2018. 14:27h

Prizemne i nervozne izjave čelnika Nove srpske demokratije (NSD) pokazuju da se u toj partiji plaše javnog objavljivanja svojih finansija, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Kako ističu, svaka politička partija koji se finansira od novca građana ima obavezu da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama i objavi finansijsku dokumentaciju, te odluka neke partije o nesaradnji ne može da suspenduje Zakon, niti da spriječi MANS da se bavi svojim poslom i analizira troškove izbornih kampanja.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Marina Jočić kazala je da je DF prinuđen da sa MANS-om prekine svaku vrstu saradnje, nakon što su iz te NVO, kako je kazala, lažno optužili DF i NSD da nisu pravdali tršokove.

Iz MANS-a napominju da NSD koja upravlja finansijama DF-a, kao i svaka druga parlamentarna partija, ima zakonsku obavezu da objavi podatke o tome kako troši stotine hiljada eura građana koje dobija iz budžeta.

Umjesto da sama objavi informacije o svojim finansijama, ističu iz MANS-a, NSD je od novembra 2016. godine "uporno kršila zakon i odbijala da objavi dokumentaciju".

"Pošto smo ih, kao i sve druge partije, informisali da ćemo objaviti istraživanje, ta partija nam je nakon isteka svih rokova za dostavu podataka, konačno poslala dio dokumentacije koju smo od nje tražili 18 mjeseci. Mi smo sve podatke odmah objavili na nasem sajtu da bi građani mogli da znaju kako svi politički subjekti finansiraju izborne kampanje. Ukoliko nemaju sta da kriju, u interesu je svake partije da pokaže građanima na koji način troše njihov novac", navodi se u saopštenju MANS-a.

Čelnici NSD su, kako ističu iz MANS-a, i sami zbog takvih stvari prozivali svoje političke protivnike, ali kada je riječ o njihovim finansijama "imaju druge aršine".

Pogotovo je očigledno, smatraju u ovoj NVO, da NSD vrlo selektivno objavljuje finansijsku dokumentaciju, pa i dalje krije podatke o potrošnji 237 hiljada eura.

"Njihove prizemne i nervozne izjave pokazuju da se plaše javnog objavljivanja svojih finansija. Nas to ne čudi, jer se na prvi pogled vidi da NOVA nije prijavila sve troškove koje je imala, a da fakture koje je objavila ne zadovoljavaju ni elementarne standarde. Na primjer, prema zvaničnim podacima te partije za Parlamentarne izbore DF nije potrošio ni centa za internet kampanju, iako svi građani znaju da je ona bila nezapamćenog inteziteta", ističu iz MANS-a.

Poručuju da će u narednom periodu detaljno istraživati sadržaj dokumentacije koju su toj NVO dostavile sve partije, bez obzira na njihove "pritiske i brutalne manipulacije".

"Mi smo navikli da istražujemo pod pritiskom kriminalaca i korumpiranih političara, pa nas ni ovoga puta niko neće zaustaviti da javnost upoznamo sa svim kršenjima zakona koje uspijemo da otkrijemo", zaključuju iz MANS-a.

Bonus video: