MANS: Veliki broj grešaka u primjeni elektronske identifikacije birača

61 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2016. 20:13h

Podaci dobijeni nakon glasanja na lokalnim izborima u Tivtu pokazuju da je bilo mnogo grešaka u primjeni elektronske identifikacije birača, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Kako je saopšteno MANS-ovi posmatrači su došli do statističkih podataka koji se štampaju nakon zatvaranja biračkih mjesta, a koji, kako tvrde, pokazuju da je bio ogroman broj grešaka u učitavanju podataka o biračima.

Na nekim biračkim mjestima posmatračima nisu dozvolili da dobiju kopije, odnosno da izvrše uvid u ove podatke, tvrde it MANS-a.

Prema podacima do kojih je MANS došao

  • Na biračkom mjestu 13 Radovići na izbore su izašla 432 birača, a bilo je 188 grešaka u učitavanju ili čak 43 odsto slučajeva.
  • Na biračkom mjestu 15 Tivat III glasalo je 628 birača, a bile su 252 greške u učitavanju ili 40 odsto slučajeva.
  • Na biračkom mjestu 6 Tivat – centar I glasao je 271 birač, a bilo je 96 grešaka ili 35 odsto.
  • Na biračkom mjestu 19 Mažina I glasalo je 377 birača, a bile su 144 greške ili 38 odsto.
  • Na biračkom mjestu 2 Donja i Gornja Lastva izašlo je 400 birača, a bilo je 138 grešaka u učitavanju ili 34 odsto.

"Nesumnjivo je značajan dio grešaka nastao zbog nepoznavanja procedure od strane članova biračkih odbora i njihove informatičke neobrazovanosti, ali se postavlja pitanje da li je dio grešaka nastao i zbog lošeg sistema. Bilo da su u pitanju ljudski kapaciteti ili tehničke manjkavosti aparata i programa za elektronsku identifikaciju, ne smije se dozvoliti da se takva praksa ponovi na parlamentarnim izborima", saopošteno je iz MANS-a.

Galerija

Bonus video: