Maraš: Krajnje je licemjerna navodna briga poslanika DPS-a

“U to se svako od nas mogao uvjeriti pukim preslušavanjem snimaka sa sjednica DPS-a, objavljenih u okviru afere Snimak"
2 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.02.2014. 18:48h

Tvrdnje podnosilaca Inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija da će striktna primjena tog akta dovesti do masovne suspenzije ljudskih prava krajnje su neistinite i zlonamerne, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative pokrenuli su danas postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija.

Direktor Monitoring Programa MANS-a, Vuk Maraš, kazao je da je krajnje licemjerna navodna briga podnosioca Inicijative, jer, kako je naveo, dolazi od predstavnika partije koja je odgovorna za manipulisanje osnovnim pravima crnogorskih građana za potrebe njihovih izbornih rezultata.

“U to se svako od nas mogao uvjeriti pukim preslušavanjem snimaka sa sjednica DPS-a, objavljenih u okviru afere Snimak na kojima su visoki funkcioneri te stranke i partijski drugovi Miodraga Vukovića govorili kako zloupotrijebiti državni novac i ovlašćenja u cilju kupovine što većeg broja glasova i onemogućavanja svih koji nisu sigurni glasači DPS-a da glasaju”, kaže se u saopštenju Maraša.

Prema njegovim riječima, na snimcima koji su objavljeni, DPS je pokazao da su upravo predstavnici te partije velikom broju crnogorskih građana ograničili osnovna ljudska prava, uključujći i slobodu opredeljenja na izborima,” samo kako bi DPS opstao na vlasti i pribavio još jedan mandate”.

“Izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih partija inicirane su, izrađene i usvojene jer se stvorila očigledna potreba nakon afere Snimak da se pitanje upotrebe javnih fondova u izbornom periodu preciznije uredi, kako bi se spriječile sve one zloupotrebe kojima su crnogorski građani svjedočili i o kojima su slušali na prethodnim izborima”, smatra Maraš.

On je kazao da su te izmjene Zakona dobile i nespornu podršku Evropske unije, čiji su eksperti konstatovali da bi usvajanje takvog zakona kojim se onemogućavaju različite zloupotrebe vodilo izgrađivanju povjerenja u izborni proces, kao i većine poslanika u Skupštini.

Maraš je kazao da su, zbog toga, krajnje neistinite i zlonamerne tvrdnje podnosioca Inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija da će striktna primjena tog akta dovesti do masovne suspenzije ljudskih prava.

“Jer su čak i poslanici DPS-a svjesni da Zakon predviđa niz izuzetaka kako se tako nešto u praksi ne bi moglo dogoditi, iako očigledno pokušavaju da manipulišu odredbama novog zakona”, pojasnio je on.

Maraš je naveo da se izmjenama i dopunama Zakona onemogućava kupovina glasova vladajuće DPS, jer se, podsjetio je, u izbornom periodu ograničavaju jednokratna davanja, isplata otpremnina, dodjela raznih vrsta kredita, oprost dugova za struju vodu i ostale komunalije ali i proces kratkotrajnog zapošljavanja u javnoj upravi i opštinama, odnosno zapošljavanje na određeno vrijeme.

“Ipak, zakon predviđa niz izuzetaka koji u izbornom periodu omogućavaju da se licima koja se zaista nalaze u stanju neke potrebe pomogne, ali da to ne služi za masovnu kupovinu glasova.Tako se novim Zakonom ograničava povećanje socijalnih davanja na maksimalnih pet odsto u odnosu na neizborni period”, dodao je on.

Maraš je kazao da u praksi to znači da će svi postojeći korisnici socijalne pomoći nju nastaviti nesmetano da dobijaju, a omogućava se da broj korisnika socijalnih davanja poraste za još pet odsto, odnosno da svi oni kojima u tom periodu vanredna pomoć bude potrebna nju i dobiju.

“Novi zakon predviđa i izuzetke za dodjelu kredita poljoprivrednicima, udžbenika đacima i stare devizne štednje svim građanima, pa se ovo može činiti i u izbornom periodu ukoliko za to postoje opravdani razlozi ili ukoliko je to propisano nekim drugim zakonima”, ukazao je on.

Maraš je rekao da je novim zakonom predviđeno i da je u javnoj upravi i opštinama moguće zapošljavati na neodređeno vrijeme, i da svaki građanin može ostvariti pravo na rad u skladu sa Zakonom.

“Jedino što je onemogućeno jeste da funkcioneri DPS-a i dalje koriste socijalna davanja zarad kupovine glasova kao i da zapošljavaju lica na nekoliko mjeseci dok ne prođu izbori, pa da ih nakon izbora kada njihov glas dobiju otpuste, odnosno da im ne produže ugovor o radu”, rekao je Maraš.

Prema njegovim riječima, novim Zakonom je i zapošljavanje na ordeđeno vrijeme predviđeno kao izuzetak u sektoru turizma, za potrebe zapošljavanja sezonske radne snage, kako ni turistička privreda ne bi imala bilo kakvih posljedica ukoliko se izbori dešavaju u sezoni.

“Sve ovo je dobro poznato i poslanicima DPS-a, koji su veoma svjesni da izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih partija nisu suprotne Ustavu Crne Gore, ali očigledno pokušavaju da na sve načine u svojim rukama zadrže poluge moći koje su ranije koristili za kupovinu glasova i uticanje na slobodnu volju građana”, kazao je Maraš.

On je dodao da ne čudi uznemirenost Vukovića i njegovih kolega, jer, kako je dodao, znaju da im se novim zakonom onemogućava da novac svih crnogorskih građana zloupotrebljavaju u političke svrhe.

“I da je početkom primjene ovog Zakona konačno stvorena pretpostavka da se stavi tačka na nezakonito i nelegitimno uticanje na slobodnu volju građana od strane DPS-a, korišćnjenjem javnih fondova i državnog aparata”, zaključio je Maraš.

Bonus video: