Marić: Ministarstvo nije posvećeno izradi nacrta zakona iz oblasti pravosuđa

"U prethodnom periodu urađene su brojne analize, presjeci stanja i neshvatljivo je da još nemamo predloge zakonskih tekstova"
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2013. 12:38h

Ministarstvo pravde pokazalo je nedovoljnu posvećenost i odgovornost u izradi nacrta zakona iz oblasti pravosuđa, koji se moraju donijeti zbog usvojenih ustavnih amandmana, smatra pravnik Boris Marić.

On je kazao da iako parlament mora da usvoji te zakone, taj proces za razliku od izmjena Ustava ne zavisi samo od tog tijela.

“Ministarstvo pravde je pokazalo nedovoljan stepen posvećenosti i odgovornosti, jer se na osnovu predhodno urađenog već moglo doći do potrebnih zakonskih tekstova. U prethodnom periodu urađene su brojne analize, presjeci stanja i neshvatljivo je da još nemamo predloge zakonskih tekstova”, kazao je Marić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, ministar pravde Duško Marković je ranije svojevremeno ubjeđivao crnogorsku javnost da je odgovornost na Parlamentu, a da, kada bude u ingerenciji njegovog resora, sve će biti pripremljeno u roku.

“Markovića je vrijeme nažalost demantovalo”, kazao je Marić.

Ministar Marković je svojevremeno ubjeđivao javnost da je odgovornost na Parlamentu, a da, kada bude u ingerenciji njegovog resora, sve će biti pripremljeno u roku. “Markovića je vrijeme nažalost demantovalo”, kazao je Marić

On je ocijenio da je Ministarstvo imalo dovoljno vremena da predloži zakone, jer su, kako je kazao, rješenja uobličena ustavnim amandmanima bila rezultat duge javne debate i prilično predvidiva.

“Urađene su brojne analize, data relevantna mišljenja koja su pomogla dolaženju do konačnih riješenja i neshvatljivo je da Ministarstvo još nije završilo rad na potrebnim zakonima”, kazao je Marić.

Na taj način se, kako je ocijenio, taj proces čini netransparentnim, i javnosti se maksimalno uskraćuje mogućnost da eventualno utiče na konačna rješenja.

Marić smatra da vlast ne završava preuzete obaveze u zadatom roku i da to ukazuje na neodgovoran odnos prema javnom interesu.

“Ako vlast ima namjeru da odugovlači proces izbora čelnika u pravosuđu, a to uslovljava odugovlačenje i opstruiranje pregovora sa Evropskom unijom, onda treba ukazati i na to, da su crnogorske institucije u poslednjem periodu pale na velikom ispitu”, kazao je on.

Iz Ministarstva su rekli agenciji MINA da rade na izmjenama zakona. Rok za dostavu tih akata parlamentu ističe u petak u ponoć.

Galerija

Bonus video: