Marija Vučinović: Surova i pragmatična

Tokom svog političkog djelovanja u HGI, Vučinović je prošla transformaciju iz neiskusnog početnika do prodorne osobe koja u svojim rukama čvrsto drži sve konce rukovođenja HGI
114 pregleda 2 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marija Vučinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.12.2012. 19:33h

Marija Vučinović od osnivanja Hrvatske građanske inicijative (HGI) zastupala je tezu da njena partija mora biti u vlasti kako bi efikasno zastupala interese Hrvata.

Sada će, kao ministarka bez porfelja, imati priliku da se direktno bori za prava svojih sunarodnika sa pozicije predsjenice HGI koju vodi posljednjih pet godina tokom kojih se surovo obračunala sa stranačkim oponentima, od kojih su neki bili, kao osnivači, veoma uticajni.

Iz rodne Rijeke, gdje je rođena 1958. godine, u Tivat je došla 1981. i kao inženjer brodogradnje karijeru počela u Brodogradilištu Bijela. Posljednjih nekoliko godina obavlja dužnost tehničkog direktora JP “Vodovod i kanalizacija” Tivat.

Tokom svog političkog djelovanja u HGI, Vučinović je prošla transformaciju iz neiskusnog početnika koji je sa naporom i nesigurnošću sklapao izjave za javnost, do prodorne osobe koja u svojim rukama čvrsto drži sve konce rukovođenja HGI.

Februara 2007. kao v.d. predsjednica stranke, organizovala je “prvi radni Sabor HGI” na kome se njeni oponenti – šestorica od ukupno devet članova tadašnjeg Središnjeg odbora stranke uopšte nisu ni pojavili.

Za Vučinović je kao novu predsjednicu stranke tada, kako je saopšteno, glasala “velika većina” od ukupno 119 prisutnih delegata.

Oponenti su je optuživali da je Sabor organizovala tako da joj obezbjeđuje prednost, ali se oni i njihove pristalice tada nijesu pojavile da se pred delegatima pokušaju obračunati sa Vučinovićevom. Izgleda da je uživala i podršku Ministarstva pravde za koje je, Vučinović, iako u manjini u Središnjem odboru, sve vrijeme bila legitimna čelnica stranke zato što je kod nje bio pečat HGI.

Opet, bez imalo skrupula, 2011. obračunala sa visokim funkcionerom HGI Matom Marovićem, koji je samo pet godina ranije odigrao veliku ulogu u pobjedi nad tadašnjim stranačkim rivalima.

Razišli na pitanju sprovođenja restitucije zemljišta u kompleksu poljoprivrednog dobra Montepranco. Rukovodstvo HGI ga je optuživali da je “projekat restitucije zemljišta vrijednog više desetina miliona eura za koji je podršku dobijao od stranke, vodio na štetu vlasnika zemljišta“ Marović je odbacio sve optužbe i prozvao Vučinoviću i njene najbliže saradnike za finansijske malverzacije u stranci i protivzakonito bogaćenje na teret stranačkih finansija.

Podnio je i krivičnu prijavu, ali se o njoj državno tužilašt vo do danas nije izjašnjavalo.

Bonus video: