Marina Abramović pomaže Crnogorsku kuću u Njujorku

"U njoj nema gostiju, u njoj su svi domaćini", rekao je premijer Igor Lukšić govoreći o Crnogorskoj kući
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2011. 15:31h

Crna Gora će dobiti svoj objekat u Njujorku u kojem će biti smješteni stalna misija Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama, Generalni konzulat i Crnogorski kulturni centar.

"Crnogorska kuća" će se kupiti od novca Vlade i donacija iseljenika u Sjevernoj Americi, a ako bude potrebno uzeće se i kredit.

Prvo donatorsko veče okupilo je veliki broj ljudi iz dijaspore, ali i poznatih ličnosti iz Crne Gore, među kojima su bili umjetnica Marina Abramović i vlasnik Atlas grupe, Duško Knežević.

Za Crnogorsku kuću Atlas Grupa je donirala je 80.000 eura. Donaciju je najavila i Abramović koja je napomenula da se njeni radovi prodaju između 30 i 150.000 dolara

U Crnogorskoj kući nema gostiju

Cilj je da se među iseljenicima razvija svijest o Crnoj Gori, rekao je Refik Radončić iz Crnogorsko- američke fondacije za Crnogorsku kuću u Njujorku .

"U njoj nema gostiju, u njoj su svi domaćini", rekao je premijer Igor Lukšić u na donatorskoj večeri govoreći o Crnogorskoj kući.

Projekat bi trebalo da košta oko 6 miliona eura, a Vlada je kapitalnim budžetom planirala da potroši 2 miliona.

Vlada je na sjednici od 20 janura podržala projekat Crnogorska kuća i kapitalnim budžetom za 2011. godinu opredijelila odgovarajuća finansijska sredstva.

Fondacija je registrovana u Njujorku, a otvoren je račun kod Čejs banke.

Bonus video: