Marković: Crna Gora i Njemačka da osnaže ekonomsku saradnju kroz snažnije investicije - Vijesti.me
SREO SE SA POSLANICOM LAJKERT

Marković: Crna Gora i Njemačka da osnaže ekonomsku saradnju kroz snažnije investicije

Pokazali smo snagu i održivost institucionalnog djelovanja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Imamo odlične rezultate u ovim oblastima“, rekao je Marković

Sa sastanka
Sa sastanka (Foto: Bojana Čupić)

Crna Gora i Njemačka imaju dinamične bilateralne odnose na svim nivoima, a dodatne napore treba uložiti u jačanje ekonomske saradnje kroz snažnije investiranje njemačkih privrednika, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i zamjenice predsjednika CDU/CSU poslaničkog kluba u Bundestagu Katje Lajkert.

Marković je ukazao na ekonomski oporavak države koji se ogleda u visokim stopama rasta, smanjenju deficita kao i odličnom punjenju budžeta, saopšteno je iz Vlade.

„Rezultati su iznad očekivanja. Budžet je stabilan, javni prihodi iznad planiranih, a ušli smo i u žestok obračun sa sivom ekonomijom koji daje rezultate“, kazao je Marković.

On je posebno naglasio odličnu turističku sezonu kao i rezultate i potencijale u oblastima poljoprivrede i energetike. Crna Gora se, kako je dodao, okrenula obnovljivim izvorima energije i to je oblast koja pruža velike mogućnosti za njemačke investitore. Poseban fokus, Vlada je stavila na jačanje sveukupne infrastrukture kao ključnom preduslovu za dinamičan i održiv razvoj.

Na sastanku je razgovarano i o napretku u procesu evropskih integracija, slobodi medija kao i o uspjesima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Pokazali smo snagu i održivost institucionalnog djelovanja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Imamo odlične rezultate u ovim oblastima“, rekao je Marković.

On se zahvalio na podršci njemačkoj Vladi i saveznoj policiji, kao i Fondaciji Konrad Adenauer koja u kontinuitetu pomaže jačanje instiucionalnog potencijala Crne Gore, a koja je i organizovala posjetu poslanice Lajkert Crnoj Gori.


Vidi sve komentare