Marković: Đukanović me kao ministra nikad nije pritiskao

Bulatović je tražio da mu Marković odgovori i na pitanje da li će nedavne izjave lider DPS-a Mila Đukanovića biti i pritisak na crnogorsko tužilaštvo
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.03.2012. 11:05h

Državno tužilaštvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zatražilo je od crnogorskog tužilaštva da upodobi zahtjev za dokumentacijom u vezi sa aferom Telekom, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, odgovarajući na pitanje poslanika SNP-a Predraga Bulatovića.

Bulatovića je zanimalo na koji je način zatražena dokumentacija od tužilaštva SAD u vezi sa korupcionaškim radnjama prilikom privatizacije crnogorskog Telekoma, za šta su američki finansijski organi procijenili, da je u džepove visokih zvaničnika u Crnoj Gori otišlo 7,3 miliona eura.

"Stav predsjednika DPS- a ne može se podvesti kao uticaj na crnogorsko pravosuđe, jer politički lideri mogu da saopštavaju svoje mišljenje"

“Zamolnica za dokumentaciju išla je od crnogorskog tužilaštva preko američke Ambasade u Podgorici do Tužilaštva SAD. Očekuje se odgovor od tužilaštva SAD, a oni su tražili da se zamolnica upodobi shodno pravilima i procedurama međunarodne pravne pomoći, što bi značilo da to ide preko ministarstava pravde”, saopštio je Marković.

On je ocijenio da izjave Đukanovića nikako ne mogu predstavljati pritisak na tužilaštvo.

Marković smatra da je pitanje Medojevićeve percepcije konstatacija da je došlo do zahleđenja odnosa sa Njemačkom i SAD

Đukanovićeve izjave neće uticati na datum pregovora

Izjave predsjednika DPS-a Mila Đukanovića i njegovi lični politički stavovi neće uticati na dobijanje datuma pregovora za članstvo u EU, jer to zavisi isključivo od rezultata, rekao je Marković u odgovoru na poslaničko pitanje lidera PZP-a Nebojše Medojevića o zahlađenju odnosa sa Njemačkom i SAD.

Medojević kazao je da je posljednjem periodu primjetno zahlađenje odnosa Crne Gore sa najuticajnijim zemljama zapadnog svijeta, prije svih Njemačkom i SAD, koje su konkretnije u zahtjevima za otkrivanje korupcije visokog profila.

“Predsjednik DPS-a smatra da je u slučaju istrage i sudskog postupka u slučaju privatizacije Telekoma, američko pravosuđe ‘napravilo glupost’. Da li ste saglasni sa ovakavim stav Mila Đukanovića i da li cijenite ga državnički mudrim u trenutku kada se razmatra datum početka pregovora sa Evrospkom unijom”, pitao je Medojević.

Marković smatra da je pitanje Medojevićeve percepcije konstatacija da je došlo do zahleđenja odnosa sa Njemačkom i SAD.

“Imam svakodnevnu komunikaciju sa predstavnicma tih država, radi se o veoma dobrim odnosima partnerstva koji se svakog dana nadograđuju. Ima pitanja oko kojih se ne slažemo ali mislim da nas ne ugrožavaju, već afirmišu i podržavaju. Ne vjerujem da bilo čiji politički ili lični stav može opredjeljujuće djelovati na kvalitet evropskog procesa i donošenje odluke o datumu pregovora, jer to isključivo zavisi od rezultata”, kazao je Marković.

Bonus video: