Marković - Lajčak: Odgovorna Vlada i konstruktivna opozicija pokazale snagu države

„Crna Gora i dalje očekuje podršku Slovačke oko važnih procesa u kojima se naša država nalazi u ovom trenutku, a naročito na putu evropskih integracija, tim prije što će prijateljska Slovačka kao predsjedavajuća od 1. jula imati mehanizme da sveobuhvatno prati i ocjenjuje ispunjavanje naših evropskih obaveza“, istakao je Marković
2 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2016. 17:11h

Odgovorna Vlada i konstruktivna opozicija pokazale su da Crna Gora ima snage da unutar svog političkog sistema rješava otvorena pitanja, ocijenjeno je u razgovoru potpredsjednika Vlade Duška Markovića i ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke, Miroslava Lajčaka.

Marković je danas primio Lajčaka koji boravi u zvaničnoj višednevnoj posjeti Crnoj Gori, poželio mu dobrodošlicu i naglasio da su bilateralni odnosi dvije države na visokom nivou, sa odličnom platformom za njihovu dalju nadgradnju, posebno na polju ekonomije, zaštite životne sredine i turizma.

„Crna Gora i dalje očekuje podršku Slovačke oko važnih procesa u kojima se naša država nalazi u ovom trenutku, a naročito na putu evropskih integracija, tim prije što će prijateljska Slovačka kao predsjedavajuća od 1. jula imati mehanizme da sveobuhvatno prati i ocjenjuje ispunjavanje naših evropskih obaveza“, istakao je Marković.

Kako je saopšteno iz Vlade, Lajčak je, uz čestitke za jubilej obnove crnogorske nezavisnosti, kazao da ga je obradovalo i to što je baš on imao zadovoljstvo da juče potpiše Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, i saopštio namjeru da Slovačka bude jedna od prvih država koja će ga ratifikovati.

Po njegovom mišljenju, takav odnos zasniva se prvenstveno na ostvarenim rezultatima Crne Gore koja, kako je naveo, dijeli demokratske vrijednosti savremene Evrope.

Lajčak je potvrdio spremnost slovačke Vlade da sa posebnom pažnjom prati ispunjavanje evropske agende Crne Gore za vrijeme slovačkog predsjedavanja EU.

“U kontekstu aktuelne situacije u Crnoj Gori, Lajčak je zaključio da su odgovorna Vlada i konstruktivna opozicija pokazali da Crna Gora ima snage da unutar svog političkog sistema rješava otvorena pitanja”, kaže se u saopštenju.

Marković je istakao da je Lajčak sa timom u periodu koji je prethodio referendumu, na kojem je naša zemlja obnovila državnu nezavisnost, pokazao svestrano razumijevanje ukupnih procesa u Crnoj Gori.

„Danas, nakon jedne decenije, svjedoci smo novih demokratskih i civilizacijskih kapaciteta naše države, kao svojevrsnog pokazatelja stabilnosti na njenom unutrašnjem i spoljno-političkom planu. Prilog tome je i potpisani politički sporazum i novoizabrana Vlada, što najbolje govori o našoj zrelosti da na temelju uočenih političkih različitosti vodimo dijalog i u svojoj kući, jednako uspješno kao i onaj prema vani“, naveo je Marković.

Sagovornici su se saglasili da je NATO nametnuo Crnoj Gori ozbiljne kriterijume, koji nijesu samo bezbjednosni, već se prije svega odnose na vladavinu prava, stabilnost političkog sistema i ekonomsku sigurnost, što se pokazuje kao odličan podsticaj za naše integracione korake.

“Takođe su saglasni u ocjeni da će konstruktivna uloga Crne Gore na planu evropskih integracija biti u prvom planu, i da se jedino na taj način može uticati na politiku proširenja EU, koja je legitimni interes naše zemlje”, kaže se u saopštenju.

Sa Lajčakom je danas razgovarala i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, koja je istakla da je konkretnim i kvalitetnim reformama, kao i davanjem pravih odgovora na različite političke i geostrateške izazove, Crna Gora pokazala i dokazala da dijeli evroatlantske vrijednosti, posjeduje odgovarajuće kapacitete, kao i da je kredibilan i pouzdan partner u međunarodnoj zajednici.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, dodala da poziv za članstvo Crne Gore u NATO, uz potpisivanje Protokola o pristupanju, predstavljaju najznačajniji politički cilj u deceniji od obnove nezavisnosti.

“Lajčak je čestitao jučerašnje potpisivanje Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO, ističući da je Crna Gora ostvarila veliki uspjeh i respektibilne rezultate u veoma kratkom vremenskom periodu, što je i na pravi način pozdravljeno od zemalja članica Alijanse”, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, naglasio da će učešćem na predstojećim NATO sastancima u svojstvu posmatrača, Crna Gora imati prilike da se direktno upozna sa organizacijom i načinima funkcionisanja Alijanse.

Sagovornici su zaključili da je saradnja Crne Gore i Slovačke sadržajna i kvalitetna, i izrazili uvjerenje da će se ona intenzivirati u narednom periodu i očekivanje skore ratifikacije Sporazuma o članstvu Crne Gore u NATO.

“Lajčak je istakao uvjerenje da će Crna Gora ubrzo, zajedno sa preostalih 28 članica NATO, učestvovati u kreiranju zajedničke politike Alijanse”, dodaje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: