Marković: Nije bilo zakonskog osnova za odavanje državnih počasti Bulatoviću - Vijesti.me
"NIJE BILO ZABRANE NITI STOPIRANJA"

Marković: Nije bilo zakonskog osnova za odavanje državnih počasti Bulatoviću

Marković je, odgovarajući na pitanje poslanika DF Andrije Mandića ko je od predstavnika državne vlasti zabranio da se Momir Bulatović sahrani sa najvećim državnim počastima, kazao da "se nije moglo zabraniti i stopirati ono čega nema"

Duško Marković
Duško Marković (Foto: Boris Pejović)

Premijer Duško Marković kazao je da nije bilo zabrane niti stopiranja odavanja državnih počasti prvom predsjedniku Crne Gore Momiru Bulatoviću, već da za to nije bilo zakonskog osnova, niti inicijative za donošenje posebne odluke o tome.

On je na premijerskom satu kazao da Zakon o predsjedniku propisuje prava bivših predsjednika, koji su tu funkciju obavljali nakon obnove državnosti  2006. godine.

Drugim važećim propisima izvršne vlasti, je kako je istakao, predviđeno da za sahrane sa državnim počastima može biti izuzetaka, ako se u odgovarajućoj proceduri donese posebna odluka.

Marković je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića ko je od predstavnika državne vlasti zabranio da se Momir Bulatović sahrani sa najvećim državnim počastima, kazao da "se nije moglo zabraniti i stopirati ono čega nema".

Kazao je da je država uputila delegaciju koja je izjavila saučešće Bulatovićevoj porodici, u kojoj su bili predsjednik Skupštine, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova.

Mandić je podsjetio da je Bulatović bio prvi predsjednik Crne Gore, izabran neposredno od građana i predsjednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), koji je objavio početak odbrambenog rata protiv NATO pakta 1999.godine:

"Poznato je da se država Crna Gora sa najvećim državnim i vojnim počastima opraštala od onih koji su to neuporedivo manje zasluživali od Momira Bulatovića i zato tražim da nam saopštite imena onih ljudi iz državne vlasti koji su direktno stopirali odvanje državnih počasti jednoj od najvećih ličnosti u našoj istoriji, kako bi za njihovu sramotu znala sva Crna Gora", rekao je Mandić.

On je kazao i da se divio Bulatoviću koliko je imao razumijevanja za svakog, podsjećajući da je rehabilitovao Golootočane i omogućio da dobijemo Trg Golootočkih žrtava.


Vidi sve komentare