Marković nije najavio mogućnost povlačenja zakona: Mitropolit strahuje za poziciju MCP

Mitropolit i njegovi saradnici su, kako je naveo premijer, rekli da je zakon dobar osim članova od 62 do 64
20776 pregleda 1 komentar(a)
Marković, Foto: Screenshot
Marković, Foto: Screenshot

Premijer Marković je danas u parlamentu, nakon razgovora sa mitropolitom Amfilohijem, kazao da je taj susret potvrda da Vlada želi dijalog o suštinskim i ključnim problemima.

"Ovaj sastanak je i potvrda potpune spremnosti da uvažimo i saslušamo poslanike koji dijametralno suprotno razmišljaju o ovom pitanju."

Dijalog je, kako je kazao, trajao više od dva sata, te istakao da je dao garancije i uvjerenja da zakon nema skrivenu agendu i zlokobnu misiju za Mitropoliju, da je to zakon koji treba svakom civilizovanom i demokratskom društvu i da ne ugrožava MCP niti ugrožava položaj ni status jednog sveštenika.

"Ukazao sam da je Vlada bila veoma trpeljiva kada se kršio zakon i rekao mi je da njegovi sveštenici nijesu za to imali njegov blagoslov", dodao je Marković.

Kazao je da je mitropolit Amfilohije tražio da se povuče zakon zbog nepovjerenja i straha za poziciju MCP.

“Mitropolit je tražio da Vlada povuče zakon i da je to u interesu svih, kao argumentaciju je iznio nepovjerenje u nas i strah za poziciju Mitropoliije. Razuvjeravao sam ga u to, da ostavi vrijeme da vidi garancije koje dajemo. Sve se svelo na to da pomjeramo i za nekoliko dana. Potencirali smo da je dijalog neophodan, istovremeno sam iskazao spremnost da dijalog vodimo i nakon glasanja o zakonu ako dobije podršku i tu se nismo složili...” rekao je Marković.

Mitropolit i njegovi saradnici su, kako je naveo premijer, rekli da je zakon dobar osim članova od 62 do 64. "U pitanju je nepovjerenje i strah zbog neviđenih manipulacija. Jedna manipulacija je ta da je predsjednik Vlade dobio šamar jer je razgovarao sa Amfilohijem", kazao je premijer i dodao:

"Nemojte povlađivati sitnim intersima i spekulacijama. Na nama je odgovornost, a ne na igračima van ovog terna, posebno onima koji nijesu dobronamjerni. Pozivam Vas, gospodine Mandiću, na obostrano povjerenja, da izađemo odavde sa punim razumijevanjem, iako se ne slažemo po svim pitanjima."

Bonus video: