Marković: Nikada više iza naših leđa neće se odlučivati o sudbini Crne Gore

"Nezavisnost je naša najveća obaveza," citirao je Marković svog prethodnika na poziciji premijera Mila Đukanovića, koji je to poručio prošle godine na centralnoj proslavi jubileja deset godina obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore
157 pregleda 64 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2017. 20:16h

Nikada više iza naših leđa neće se odlučivati o sudbini naše države, jednom za vazda, zatvorićemo tu nesrećnu stranicu naše istorije, poručio je premijer Duško Marković na prijemu povodom Dana nezavisnosti.

"Nezavisnost je naša najveća obaveza," citirao je Marković svog prethodnika na poziciji premijera Mila Đukanovića koji je isto poručio prošle godine na centralnoj proslavi jubileja deset godina obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore.

"Ima država i naroda koji ne moraju to rade. Zbog svoje veličine, zbog svoje snage i moći, zbog vjekovnog trajanja – to pravo im je dato, jednom za vazda. Crna Gora i Crnogorci nijesu u toj grupi država i naroda. Od kad postoje, za to prirodno pravo – da budu svoji na svome, da sami odlučuju o tome kako će živjeti, plaćali su najskuplju cijenu", istakao je Marković.

Premijer je upozorio da se ne zaboraviti kakvu je Crna Gora strašnu cijenu platila prije jednog vijeka.

"Za stolom Mirovne konferencije u Parizu, iako su i Pravo i Pravda, i žrtva i stradanje, bili na našoj strani – izbrisali su nam i državu i ime. Nije nas bilo za tim stolom. Gotovo cio jedan vijek bio je potreban da osvane 21. maj; da međunarodna zajednica prizna pravo Crne Gore da suvereno raspolaže sama sobom u svojstvu nezavisne države," rekao je Marković na prijemu, i upozorio da se ne ponovi 1919.

On je kazao da je trebalo da prođe gotovo 100 godina kako bi povratila državnost na referendumu 21. maja 2006.

Dodao da će za nekoliko dana Crna Gora sjesti za sto kao 29. članica NATO saveza, a za četiri ili najviše pet godina doći će mjesto za stolom i u Evropskoj uniji (EU).

"Ima još mnogo posla da se uradi u godinama koje slijede. Posebno da se prevaziđu naslijedjene i nove prepreke", rekao je Marković.

Dok se to ne desi, premijer je kazao da vlast čeka puno posla.

"Da našu bezbjednu, zajedničku kuću do kraja uredimo po mjeri najviših demokratskih i ekonomskih standarda razvijene Evrope, njegujući i ono što su tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva. Da gradimo sistem koji će pružati jednaku šansu svima da uspiju; da zakoni važe jednako za sve; da ekonomski ambijent pruži priliku svakom građaninu i svakoj porodici da podignu životni standard na viši nivo; da mladi ljudi vide jasnu perspektivu za svoju budućnost u Crnoj Gori; da prevaziđemo naslijeđene i nove podjele koje uzimaju snagu crnogorskom društvu...Iskoristimo tu istorijsku šansu; budimo dostojni trenutka i prilike koja nam se ukazala."

Marković je na prijem došao u društvu predsjednika Filipa Vujanovića i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.

Između ostalog, prijemu prisustvuju potpredsjednici Vlade Rafet Husović, Zoran Pažin i Milutin Simović, ministri Nikola Janović, Damir Šehović, Marija Vučinović i dr.

Tu su i poslanici vladajuće koalicije, direktor Agencije za sprječavanje korupcije Sreten Radonjić, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, vrhovni državni tuzlac Ivica Stanković i specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Na prijemu su i čelnici Cetinja Aleksandar Bogdanović, Tivta Snežana Matijević, Petnjice Anela Čekić, Gusinja Samir Agović...

Tu su i predstavnici NVO sektora, između ostalih, Boris Raonić iz Građanske alijanse i Zlatko Vujović iz CEMI-ja.

Na prijemu nije bilo predstavnika opozicije.

Galerija

Bonus video: